2018. december 12

 Bemutatták a 2030-ig érvényes Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiát

Hétfőn bemutatták a 2030-ig érvényes Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiát. A dokumentum 17 fenntartható fejlődési célt tartalmaz, amelyet az ENSZ Közgyűlés határozata értelmében fogadtak el és három pillére épül: társadalmi egyenlőség, gazdasági növekedés és környezetvédelem. Borbély László államtanácsos, a kormány alárendeltségében működő Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora leszögezte, hogy e stratégia gyakorlatba ültetéséhez és monitorizálásához bizonyos struktúrákat kell kiépiteni, például, létre kell hozni a kormányfő által vezetett minisztériumközi bizottságot, különböző területek szakembereiből álló konzultativ tanácsot, amely előkésziti a dokumentumokat a politikai döntéshozó tényezőknek és ki kell alakitani a civil társadalom fenntartható fejlődési koalicióját. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

A képviselőház vezetősége elutasitotta az alsóház alelnökeinek tisztségükből való felmentését

A képviselőház vezetősége hétfőn elutasitotta az ellenzék kérését, miszerint mentsék fel tisztségükből az alsőház két alelnökét, nevezetesen a szociáldemokrata Florin Iordachet és Eugen Nicoliceat. Ugyanakkor elutasitották a parlamenti többség javaslatát is, mely szerint mentsék fel a képviselőház alelnöki tisztségéből a liberális Marilen Pirteat is. Mint Georgian Pop, a képviselőház titkára megjegyezte e kérések egyike sem teljesitette a képviselőház működésére vonatkozó szabályzat 28. cikkelyét, amely előirányozza, hogy az Állandó Bürő valamely tagjának a leváltása csakis annak a parlamenti frakció vezetőjének javaslatára történhet, melynek tagja az illető képviselő is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Klaus Iohannis államfő a héten részt vesz az Európai Tanács ülésén

Klaus Iohannis államfő csötürtökön és pénteken, Brüsszelben részt vesz az Európai Tanács ülésén. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint az összejövetel napirendjén szerepel a 2020 utáni EU- költségvetés, a migráció kezelésének, az éghajlatváltozás leküzdésének, valamint a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem megvitatása. Klaus Iohannis pénteken részt vesz a bővitett euróövezeti csúcstalálkozón (Euro Summit), amelyen ismételten megerősiti Románia támogatását a Gazdasági és Monetáris Unió kiteljesitéséért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Románia gazdasága jelenleg kiegyensúlyozott

Románia gazdasága jelenleg kiegyensúlyozott, mivel mérséklődött az inflációs ráta, csökkent a közadósság és a munkanélküliség, nyilatkozta Liviu Voinea, a Román Nemzeti Bank kormányzóhelyettese, a pénzügyi stabilitásra vonatkozó jelentés ismertetése alkalmából. A jelentés utal a román gazdaság gyenge pontjaira is, mint amilyen a rossz fizetési fegyelem és a demográfiai problémák.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Rozália Gănciulescu