Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, pe agenda Parlamentului European

Parlamentul European discută, mâine, un raport care propune aderarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Marţi este programat votul, însă decizia finală pe acest subiect revine Consiliului UE. Documentul a fost adoptat în noimebrei de Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European. În prezent, atât România, cât şi Bulgaria aplică în mod parţial acquis-ul Schengen, dar controalele sunt efectuate la frontierele ambelor ţări. Camelia Teodosiu transmite de la Starsbourg:

Reporter: Parlamentul European declară că Bulgaria şi România sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen şi solicită Consiliului să aprobe aderarea acestora. În Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, LIBE, urmează să fie discutat raportul referitor la aplicarea integrală a dospoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România, în vederea adoptării unei rezoluţii în acest sens.

Parlamentul European îşi va exprima votul asupra unui acord comercial între UE şi Japonia, care ar elimina barierele, facilitând comerţul. Companiile europene exportă anual către Japonia bunuri şi servicii în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro.

Cineastul Ucrainean încarcerat Oleg Senţov va fi laureat cu Premiul Saharov pentru libertatea de gândire. Acesta a fost condamnat la 20 de ani de detenţie într-o colonie penală din Rusia, după ce a fost acuzat de plănuirea unor atacuri teroriste. Parlamentul cere eliberarea imediată a acestuia. Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc miercuri.

Eurodeputaţii vor dezbate viitorul Europei împreună cu preşedintele Ciprului, Nikos Anastasiades. Aceasta va fi cea de a 14-a dezbatere din serie.

Se pare că deputaţii europeni vor adopta recomandările Comisiei speciale a parlamentului pentru combaterea terorismului. Raportul solicită mai multă cooperare între serviciile de securitate şi le cere statelor membre să facă schimb de informaţii.

Milioane de muncitori europeni sunt expuşi la substane cancerigene la locul de muncă. Parlamentul va vota adăugarea a opt substanţe chimice la lista carcinogenilor şi mutagenilor cunoscuţi şi stabilirea limitelor de expunere./lazard/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 decembrie