BERD ajută întreprinderile mici şi mijlocii din România să devină mai competitive, oferindu-le consultanţă și finanţare

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ajută întreprinderile mici şi mijlocii din România să devină mai competitive, oferindu-le consultanţă, dar şi finanţare. În cei zece ani de când derulează acest program, BERD a sprijinit 670 de companii. Dintre acestea, peste 70% şi-au mărit cifra de afaceri, iar 55% şi-au îmbunătăţit productivitatea. Cum pot beneficia IMM-urile de acest sprijin, aflăm de la reporterul Daniela Mănuţă.

Reporter: Pentru a fi eligibilă, compania trebuie să aibă o cifră de afaceri anuală de maxim 50 milioane de euro, capital majoritar privat românesc, mai puțin de 250 de angajați și activitate operațională de peste doi ani. Directorul de program din cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Daniela Marin, a declarat că în cadrul programului IMM-urile sunt ajutate să implementeze proiecte de consultanță.

Daniela Marin: Costul mediu al unui proiect de consultanță este undeva la 12-13 mii de euro. Deci, nu vorbim de sume enorme. Iar cu acești bani rezultatele sunt foarte mari. La un euro investit, creșterea netă a cifrei de afaceri este de 32.000 de euro. Îi învățăm cum să-și contracteze serviciile, cum să găsească un consultant potrivit, cum să structureze proiectul și, în același timp, le oferim și finanțare nerambursabilă. Deci, două treimi din costul net al proiectului este finanțat de către noi, cu titlul nerambursabil. Ceea ce vrem să facem prin acest program nu este neapărat să finanțatăm proiecte de consultanță, ci să educăm antreprenorii locai, să-i convingem că a investi în expertiză și consultanță poate fi o soluție pentru ei să-și ducă afacerea la nivelul următor, sau să devină mai competitivi.

Reporter: Datele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare arată că 35% dintre întreprinderile mici și mijlocii din România își închid activitatea în maxim 5 ani, din cauza accesului limitat la expertiză și la finanțare./fdoman/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 decembrie