Dirijorul iranian Hossein Pishkar și violoncelistul Ștefan Cazacu într-un concert Elgar/Mahler la Sala Radio!

Dirijorul Hossein Pishkar – născut în capitala Iranului (Teheran) și stabilit în Germania din anul 2012, unde a dirijat orchestre importante ca Staatsorchester Stuttgart, Düsseldorf Symphony, Gürzenich Orchestra din Köln, Philharmonisches Staatsorchester Mainz ș.a. – va dirija Orchestra Națională Radio vineri, 14 decembrie (19.00) într-un frumos concert Elgar/Mahler.

Un alt invitat special al serii de la Sala Radio este tânărul și deja apreciatul violoncelist ŞTEFAN CAZACU, care  a fost distins cu Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro – Croaţia (2008) și Marele Premiu la Concursul Eurovision Young Musicians – Bucureşti (2010).

În prima parte a serii, îl veți aplauda pe Ștefan Cazacu care va interpreta Concertul în mi minor pentru violoncel şi orchestră semnat de compozitorul britanic Edward Elgar, care spunea despre pasiunea sa: ”Muzica este în aer, muzica este peste tot în jurul nostru, lumea este plină de ea și pur și simplu poți lua din ea atât cât ceri.”

A doua parte a concertului de la Sala Radio aduce în fața publicului Simfonia nr. 1 creată de Mahler, care mărturisea despre creațiile sale: ”O simfonie trebuie să fie exact ca lumea. Trebuie să cuprindă totul.”

Cariera dirijorului HOSSEIN PISHKAR este în plină ascensiune după câştigarea celor două competiţii Deutscher Dirigentenpreis şi Ernst-von-Schuch-Preis. În stagiunea 2018-2019 a debutat alături de Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, Royal Danish Orchestra din Copenhaga, Staatsorchester Stuttgart. În Iran a dirijat Teheran Youth Orchestra şi Teheran Music School Orchestra.

Hossein Pishkar a fost asistent al lui Hermann Bäumer la Staatstheater Mainz, Sylvain Cambreling la Junge Deutsche Philharmonie, şi al celebrului dirijor Daniel Raiskin. Totodată, a mai participat la cursuri de măiestrie dirijorală susţinute de Riccardo Muti (2017) și Sir Bernard Haitinik (2016). Hossein Pishkar a mai studiat dirijatul cu Rüdiger Bohn la Universitatea Robert Schumann, precum şi compoziţia la Teheran (Iran), oraşul său natal.

Hossein Pishkar este un bun cunoscător al muzicii persane, fiind un desăvârşit interpret al tarului, un instrument muzical specific culturii muzicale iraniene.

Născut în anul 1994, ŞTEFAN CAZACU şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Răzvan Suma.

A participat în calitate de solist la Festivaluri importante în România, Olanda, Israel, Austria, Rep. Moldova, Germania, Italia, Bulgaria şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru și în compania unor mari artiști precum Valentin Gheorghiu sau Liviu Prunaru.

 Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.