Nadia Murat şi Denis Mukwege au primit Premiul Nobel pentru Pace

La Stockholm, în Suedia, sunt decernate la această oră Premiile Nobel pentru medicină, chimie, fizică şi economie. Premiul Nobel pentru pace a fost decernat astăzi, în prezenţa familiei regale norvegiene, la Oslo.
Corespondenţă din Oslo – Reporter: Corina Negrea – Injustiţia împotriva unei persoane înseamnă injustiţie împotriva întregii umanităţi, spunea Berit Reiss-Andersen, preşedinta Comitetului Nobel norvegian, citând spusele lui Tawakkul Karman şi ea laureată a Premiului Nobel pentru Pace în anul 2011, în deschiderea ceremoniei de astăzi.
Berit Reiss-Andersen: Violul şi alte forme de violenţă sexuală sunt arme inacceptabile în orice conflict. Violul sistematic, ca parte a strategiei militare în război sau conflict, este crimă de război. Cei responsabili pentru crime de război trebuie pedepsiţi, iar libertatea de care s-au bucurat să înceteze. Acesta este mesajul comun al celor doi laureaţi Nobel de anul acesta.
Reporter: Cu vârste şi pregătiri diferite, dar şi cu experienţe de viaţă diferite, Nadia Murat şi Denis Mukwege au în comun dezideratul ca atrocităţile împotriva femeilor să înceteze, indiferent de locul şi conjunctura în care acestea se petrec./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 decembrie)