Schimbări majore ale guvernului în politica financiar-bancară pe anul 2019

Guvernul urmează să facă o serie de schimbări majore în Codul Fiscal pentru anul 2019. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat aseară un set de măsuri fiscal-bugetare care vor fi aprobate printr-o ordonanţă de urgenţă până la sfârşitul anului. Printre noile prevederi se numără: plafonarea preţului gazelor naturale pentru o perioadă de trei ani, posibilitatea retragerii din Pilonul II de pensii înainte de termen, taxarea instituţiilor financiar-bancare în funcţie de evoluţia indicelui Robor.
Reporter: Petruţa Obrejan – De la începutul anului viitor, instituţiile financiar-bancare vor plăti o taxă suplimentară în funcţie de indicele Robor. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea aseară că taxele vor fi cu atât mai mari cu cât acest indice va trece de plafonul de referinţă de 1,5%. Măsura vine ca urmare a unor practici incorecte, mai spunea ministrul, atât faţă de companii, cât şi faţă de persoanele fizice. De exemplu, pe fondul creşterii Roborului diferenţa dintre dobânda la credite şi cea a depozitelor oferite de bănci populaţiei este de 6, 8%, cea mai mare în ultimii patru ani.
Eugen Teodorovici: Ambii parteneri trebuie să câştige, adică şi cel care finanţează, adică banca, dar şi cel care primeşte finanţarea. Pe de o parte, persoana juridică, adică firmele din România, care din păcate plătesc costuri mult mai mari faţă de alte companii din alte state, invocându-se riscul de ţară. De asemenea, persoana fizică. Ştim foarte bine, diferenţe foarte mari între dobânda, să spunem aşa, medie la depozitele bancare, care sunt sub 2% aproximativ şi media împrumuturilor pe care le dau băncile, undeva la 8%. Nu spune nimeni că nu este legal, dar totuşi, putem şi noi, ca şi guvern, să aplicăm o anumită măsură, pe de o parte, cum am iniţiat titluri de stat pentru populaţie, pe de altă parte, către zona de companii.
Reporter: Tot comportamentul incorect al unor companii faţă de economia românească este şi unul dintre motivele ce au stat la baza deciziei executivului de plafonare pentru următorii trei ani a preţului la gazele naturale, a mai spus Eugen Teodorovici.
Eugen Teodorovici: Preţul de achiziţie plătit de furnizori pentru gaze din producţia internă curentă necesare pentru acoperirea consumului, deci şi consumatori casnici şi cei industriali, nu poate depăşi valoarea de 68 de lei pe megawat/oră, indiferent de vânzător. Necesitatea adoptării unei astfel de măsuri a rezultat din comportamentul incorect aplicat de producători care vând gazul natural extras la un preţ de trei ori mai mare faţă de preţul de producţie./apuscasu/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 decembrie)