2018. december 20

Megbukott a bizalmatlansági indítvány.

161 szavazattal és három ellenszavazattal a parlament együttes ülése elutasította a kezdeményezést. Ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadják, 233 szavazatra lett volna szükség. A kezdeményezés vitája ma 10.00 órakor kezdődött. Ez a második ilyen indítvány, amelyet az ellenzék a Dăncilă-kormány ellen benyújtott. A dokumentum aláírói azt állítják, hogy a jelenlegi kormány hivatalban maradása veszélyezteti Románia nemzeti érdekeit és gazdasági és politikai stabilitását. Az ellenzék bírálja továbbá az igazságügyi törvényeket és úgy véli, hogy a miniszterelnök nem tartotta be a mandátumának kezdetén elfogadott kormányprogramot. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), Szövetség Románia Megmentéséért (USR), Népi Mozgalom Pártja (PMP) és néhány független képviselő által kezdeményezett dokumentumot 163 honatya írta alá. Tegnap az RMDSZ parlamenti frakciói jelezték, hogy részt vesznek ugyan a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján, de szavazni nem fognak. „Mérlegelésünkkor két megközelítést vettünk figyelembe. A matematikai tényállást: az ellenzéknek közel sincs meg a megfelelő számú szavazata a kormány megbuktatásához – sem velünk, sem nélkülünk. A tervezés hiányát: nincs miniszterelnök-jelölt és kormányprogram, a főbb miniszterek nevei sem ismertek. Az ellenzék szándéka nem komoly. A jelenlegi kormánykoalíció teljesítményével sem értünk egyet ugyanakkor: kritikáinkat minden egyes alkalommal elmondtuk, ahogyan a holnapi vita alkalmával is megfogalmazzuk.”- áll az RMDSZ frakciók tegnapi közleményében. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE képviselői és szenátorai nem vettek részt a szavazáson. (Rador Hírügynökség)

Dan Şova, Constantin Niţă és Rudel Obreja börtönbüntetését felfüggesztette a Legfelsőbb Bíróság (ÎCCJ)

A taláros testület azt követően döntött így, hogy megállapította: esetükben a Legfelsőbb Bíróság nem tartotta be az öt tagú bírói tanácsok összeállítására vonatkozó törvényes előírásokat. Mint ismeretes a közelmúltban az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a Legfelsőbb Bíróság megszegte azt a törvényes rendelkezést, miszerint az öt tagú bírói tanácsok valamennyi tagját sorshúzással kell kijelölni. Dan Şova volt szenátort és az infrastruktúra fejlesztéséért, valamint nagyberuházásokért feleős volt minisztert az úgynevezett Govorai Hőerőmű ügyben befolyással való üzérkedés miatt ítélték el 3 év letöltendő börtönbüntetésre; Constantin Niţă volt energiaügyi minisztert szintén befolyással való üzérkedés miatt ítélték négy év szabadságvesztésre, miután megállapították, hogy 5%-os jutalékért közbenjárt egy vállalkozó érdekében, aki ily módon kapott megrendelést a Iaşi-i Polgármesteri Hivataltól; Rudel Obreja-t a Román Ökölvívó Szövetség volt elnökét ugyancsak befolyással való üzérkedés miatt ítélték 3 év letöltendő börtönbüntetésre. Ő azért kapott börtönbüntetést, mert pénzt kért Sorin Ovidiu Vântu üzletembertől, azon ígérete fejében, hogy közbenjár a bírónál azért, hogy az felmentő ítéletet hozzon a vállalkozó ügyében. (Rador Hírügynökség)

Alkotmányos jellegű jogi konfliktust állapított meg az Alkotmánybíróság a kormány és az államelnök között a közlekedési és regionális fejlesztési miniszterek kinevezése ügyében

Amint arról korábban beszámoltunk testületet Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony kereste meg december 7-én, azt követően, hogy telefonon beszélt Klaus Iohannis államfővel és az azt mondta neki, hogy azon a héten nem nevezi ki a szóban forgó minisztereket (erre egyébként azóta sem került sor).

Az Alkotmánybíróság döntésében előírta az államfőnek a miniszterek kinevezését. (Radio România Actualităţi)

Az ország egész területén betiltották az állatvásárokat

A hatóságok azért rendelték el az intézkedést, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis terjedését. Galac megyében ebben az évben több fertőző gócot is felfedeztek és több száz állatot kellett elpusztítani. Ennek nyomán a karácsonyi ünnepek előtt csökkent a sertésállomány.

Az elmúlt hónapokban Galac megyében 19 sertéspestis gócot fedeztek fel, és megelőző intézkedésként 369 háziállatot semmisítettek meg. A járványtól való félelmükben a gazdák sok helyen már hónapokkal karácsony előtt levágták a disznókat és a húst fagyasztókban tárolták. Ezzel magyarázható, hogy a megyében a piacokon kevés a disznóhús és a vásárlók a nagy bevásárlóközpontokból szerzik be az ünnepi asztalra a húst. Azoknak akik vidéki rokonaiktól akarják beszerezni a kolbászt és a hurkát, tudniuk kell, hogy amennyiben a rendőrségi ellenőrzés alkalmával nem tudják igazolni a hús vagy a hústermékek eredetét, akkor azt elkobozhatják tőlük. (Radio România Actualităţi)

Erwin Szekely