Şedinţă extraordinară a Guvernului

Guvernul dezbate la această oră, într-o şedinţă extraordinară, textul unei ordonanţe de urgenţă despre care premierul Viorica Dăncilă afirmă că urmăreşte să crească bunăstarea cetăţenilor, nivelul investiţiilor şi de a corecta unele practici greşite în sistemul bancar şi în domeniul energiei. Cu detalii, redactorul nostru Petruţa Obrejan:
Reporter: Plafonarea preţului la gazele naturale şi energia electrică este una dintre măsurile ce se regăsesc în proiectul de ordonanţă de urgenţă, discutat la această oră în Guvern. Premierul Viorica Dăncilă spunea că este o măsură ce are în vedere protejarea consumatorilor casnici. O altă măsură vizează taxarea suplimentară a bancilor în anumite condiţii.
Viorica Dăncilă: Introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor, în cazul unui nivel al Robor-ului mai mare de 2%, este o altă măsură pe care o avem în această ordonanţă de urgenţă. O altă măsură se referă la înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii prin care vom susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor. Se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate, educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură.
Reporter: În proiect sunt prevăzute şi alte măsuri cu impact social, cum ar fi creşterea punctului de pensie şi a pensiei minime, acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari, aplicarea cu doi ani mai devreme a majorărilor salariale pentru cadrele didactice, dar şi creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 de lei, începând de anul viitor./lcoman/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 decembrie)