#Winelovers Guide into Romanian Treasures – un ghid al vinuri românești pentru amatori și profesioniști

Miercuri, 12 decembrie, într-un wine bar deschis recent în centrul capitalei, s-a lansat volumul  #Winelovers Guide into Romanian Treasures, un ghid al vinurilor românești scris de opt bloggeri consacrați în domeniu și un educator de profil, fondator al primei școli de somelieri din România.

Ghidul a fost inițiat și coordonat de Cezar Ioan, publisher al unei reviste de profil, care a considerat că piața din România avea nevoie de un instrument de acest gen: ”Premiile de Excelență pe care revista noastră le acordă la fiecare final de an ne-au inspirat să lansăm primul nostru ghid de vinuri românești, un instrument util deopotrivă atât românilor, cât și turiștilor care ne vizitează. Prin acest volum am vrut să oferim publicului șansa de a cunoaște vinuri românești demne de calificativul excelent și să contribuim la educarea consumatorului care se poate lesne rătăci printre sutele de opțiuni pe care le are la dispoziție la raft”.

Unicitatea Ghidului proaspăt lansat este dată de evaluatorii care au contribuit la lista vinurilor, dar și de metoda de întocmire a listei, care este departe de a fi una convențională. Sergiu Nedelea, Silvia Palașcă, Mirela Mateescu, Răzvan Stoenescu, Bogdan Caracaleanu, Iulian Grigorescu, Bogdan Dobrițoiu, Laurențiu Horodnic și Mihai Vasile, alături de ilustratorul Bogdan Anghel, au întocmit o listă de vinuri românești premium, pe care le recomandă pe baza experiențelor personale. Pentru întocmirea Ghidului nu au fost făcute degustări în blind, nu au fost acordate note sau punctaje, nu a fost făcut un top al vinurilor prezentate. Lista este una sinceră, onestă, bazată pe recomandările autorilor, specialiști care se perfecționează constant prin studii naționale și internaționale. ”Am dorit să îi rasplătim astfel pentru susținerea și promovarea culturii vinului românesc în fața tuturor celor interesați, atât în țară, cât și peste hotare”, a adăugat Cezar Ioan.

Cezar Ioan, coordonatorul volumului: ”#Winelovers Guide into Romanian Treasures reprezintă aderarea noastră, a editorilor, la mișcarea internațională #Winelover, formată din oameni de pe tot globul, care deși vorbesc limbi diferite, sunt uniți de pasiunea pentru vin. Am vrut ca publicul larg să aibă acces la recomandări de top venite de la oameni de top, care au un cuvânt important de spus în domeniu. Totuși, am vrut să punem accent pe lejeritatea cu care poate fi abordat acest volum, pentru că el este scris pentru oameni de toate felurile, oameni ca mine și ca tine, indiferent că au cunoștințe în domeniu sau că vor doar să se bucure de un vin bun, asociat cu un preparat culinar pe măsură”.

Revista care a inițiat cartea este un susținător declarat al gastronomiei tradiționale autohtone, așa că acest ghid de vinuri românești vine ca o continuare firească a demersurilor și eforturilor de promovare a produselor românești. ”Credem că bucătaria românească are o valoare de necontestat și merită să fie apreciată atât de români, cât și de străini. Iar cum nu putem vorbi despre gastronomie fără vin, lucru pe care l-am reiterat și la Congresul Național de Gastronomie și Vin, pe care l-am organizat în octombrie, ce poate fi mai potrivit decât un ghid care să îi inspire pe iubitorii de vinuri și mâncare bună să facă cele mai potrivite alegeri”, a mai precizat Cezar Ioan, adăugând că ”Prin volumul Gastronomie românească de secol XXI v-am provocat să redescoperiți feluri de mâncare românești, reinterpretate și gătite spectaculos, în sistem fine dining, iar prin #Winelovers Guide into Romanian Treasures vă provocăm să apreciați vinurile românești, soiuri de tradiție pe care cu siguranță le-ați întâlnit de-a lungul timpului și pe care le veți privi cu alți ochi și le veți savura ca niște connaisseuri după ce veți răsfoi ghidul nostru”.

Articol de: Adelina Boboc

RADOR – 22 decembrie