ANM a emis o informare de vreme rea valabilă pentru toată ţara până în dimineaţa primei zile de Crăciun

Vremea se înrăutăţeşte uşor din această noapte. În Ajun şi de Crăciun, vor fi înnorări şi ploi în aproape toată ţara, iar ninsori doar temporar în Transilvania, Maramureş şi Moldova, unde se va depune un strat nou de zăpadă în zona montană.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de vreme rea valabilă pentru toată ţara până în dimineaţa primei zile de Crăciun, iar pentru mâine un cod galben de viscol şi ninsori abundente pentru zonele înalte de munte, după cum explică meteorologul Mihai Timu:

Mihai Timu: O informare meteo, care este valabilă până în dimineaţa zilei de 25 decembrie, ora 6:00, şi în care se menţionează precipitaţii moderate cantitativ, predominant ploi în zonele joase de relief în vest, nord şi centru şi, mai ales, ninsori la munte.

Până marţi dimineaţa vântul va continua să prezinte intensificări la munte, temporat cu rafale de 65 până 80 de kilometri la oră, dar din a doua parte a zilei de luni vântul se va intensifica şi în zonele joase de relief din sud-vestul, centrul şi estul ţării, unde aşteptăm viteze la rafală în general de 50 până la 55 de kilometri la oră.

Temporar vor fi şi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în a doua parte a nopţii de duminică spre luni, şi pe parcursul zilei de luni, în zonele joase de relief din vest, nord şi centru, unde se vor cumula şi cantităţi de apă de 10-15 litri pe metru pătrat şi punctiform 20-25 de litri pe metru pătrat.

În zona de munte, treptat vor predomina ninsorile, dar şi în Maramureş, Transilvania şi în jumătatea de nord a Moldovei ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare pe parcursul zilei de luni.

De asemenea, există şi un cod galben care vizează cea mai mare parte a zonei de munte, în vigoare din această noapte de la ora 2:00 până mâine seară la ora 21:00. În acest interval ne aşteptăm ca în zona de munte temporar să ningă, să se depună strat nou de zăpadă, care va fi şi mai consistent pe alocuri şi vântul va sufla tare. Îndeosebi în zona înaltă a Carpaţilor Meridionari vor fi şi rafale şi de peste 90-100 de kilometri la oră. Prim urmare, ninsoarea va fi viscolită şi vizibilitatea va scădea semnificativ./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie