Ce mănâncă străinii de Crăciun: top 10 preparate culinare pentru această sărbătoare

În multe ţări ale lumii există mâncăruri tradiţionale pentru masa de Crăciun, unele dintre acestea fiind chiar foarte neobişnuite pentru noi. Vă prezentăm 10 preparate culinare nelipsite de pe mesele străinilor în această zi de sărbătoare.

1. Franţa
În Franța, curcanul este preparatul principal pentru masa de Crăciun. Pasărea este făcută la cuptor şi asezonată cu castane. Alte meniuri considerate tradiţionale de francezi de Crăciun sunt „foie gras” şi stridiile.

2. Canada
Şi în Canada se mănâncă curcan de Crăciun, însă canadienii preferă să-l prepare altfel şi anume cu sos de afine. Acesta este servit, în mod tradiţional, alături de plăcintă cu carne, cartof şi ceapă.

3. Filipine
În Filipine, de Crăciun se prepară un desert mai puţin obişnuit ca ingrediente şi culoare. Acesta se face din orez şi cartof dulce mov, acesta din urmă dând preparatului o culoare violet strălucitoare. Desertul se serveşte pe o frunză de bambus stropită cu unt, nucă de cocos şi zahăr.

4. Venezuela
În Venezuela, de Crăciun se obişnuieşte să se gătească mâncarea tradiţională a popoarelor latino-americane – hallaca. Aceasta se prepară din trei tipuri de carne: carne de porc, carne de vită și carne de pui, dar și cu fructe de mare. Toate acestea se amestecă cu stafide și măsline și se coc într-o tortilla de porumb.

5. Suedia
Suedezii nu se limitează la un singur preparat tradiţional de Crăciun, însă de pe masa de sărbătoare nu lipsesc aproape niciodată chifteluţele. De asemenea, lor le place să mănânce peşte marinat şi platouri reci, pe care le servesc cu diferite sosuri şi chiar cu gem.

 

6. Grecia
De Crăciun, grecii prepară supa tradiţională numită „avgolemono”. Aceasta se face din carne de pasăre, în care se adaugă un sos de ouă şi lămâie. Şi tot de Crăciun se serveşte carne de porc sau viţel, iar ca desert – baclava.

 

7. Puerto-Rico

Photographer:Greg Dupree Food Stylist: tori cox, rishon Hanners Prop Styist: lindsy lower

În Puerto-Rico, unul din preparatele obligatorii pentru masa de Crăciun este „coquito”. Acesta e un fel de cocktail alcoolic ce conţine gălbenuş de ou, rom, lapte de nucă de cocos, lapte condensat, vanilie, scorțișoară și nucșoară.

8. Germania
Germanilor le plac checurile dulci. Iar checul cu stafide este un preparat nelipsit de pe mesele tuturor sărbătorilor, inclusiv de Crăciun. În oraşul german Dresda este organizat chiar şi un festival tematic.

9. India
Şi în India există un meniu tradiţional de Crăciun. Este vorba de friptura intitulată Dukra Maas – o mâncare de porc picantă, care se serveşte cu lipii de orez făcute la aburi.

 

10. Brazilia
În dimineața de Crăciun, în Brazilia se obişnuieşte servirea unor crutoane dulci. Bucăţele de pâine sunt înmuiate într-un sos din ouă şi lapte, după care se prăjesc şi se pudrează cu zahăr şi scorţişoară.

www.korrespondent.net – 23 decembrie

S. Sarbu