Peste 10 tone de articole pirotehnice au fost confiscate de Poliţia Română în ultima lună

Peste 10 tone de articole pirotehnice au fost confiscate de Poliţia Română în ultima lună, în urma celor aproape 2.400 de acţiuni de control în complexe, pieţe şi alte obiective din toată ţara. Au fost deschise dosare penale pentru aproape 500 de persoane. Acţiunile poliţiştilor vor continua în această perioadă, pentru a preveni folosirea ilegală a materialelor pirotehnice. Din Vaslui transmite Alina Darie.

Reporter: Până în ianuarie 2019 poliţiştii vasluieni acţionează la nivel judeţean pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Şi Inspectoratul de Muncă Vaslui îi verifică în această perioadă pe agenţii economici care distribuie sau comercializează materiale pirotehnice. Folosirea unor astfel de produse ilegale poate duce la vătămări corporare grave.

-: Sunt foarte periculoase, nu periculoase. Se întâmplă în multe situaţii ca în timpul exploziei să lovească copii. Sunt foarte periculoase.

-: S-au întâmplat nenorociri în alţi ani. Am un nepoţel, dar nici lui nu i-am dat voie, că îi dăduse nişte copii la şcoală şi i-am interzis să umble cu ele.

Reporter: Trebuie spus că orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate ar fi utilizate doar de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie