Pentru a evita apariţia unor incendii, populaţia este sfătuită să nu folosească materiale pirotehnice şi lumânări aprinse în apropierea bradului de Crăciun. Pomul trebuie aşezat departe de surse de încălzire, iar instalaţia de iluminat nu trebuie lăsată pornită atunci când nu sunteţi acasă. Acestea sunt doar câteva sfaturi ale pompierilor militari.
Reporter: Daniela Mănuţă – Bradul trebuie amplasat la o distanţă faţă de perdele, draperii sau de pereţi acoperiţi cu hârtie sau ţesături, iar sub acesta nu se vor aşeza lucruri care se aprind sau ard uşor. Totodată, pentru aşezarea pomului, pompierii nu recomandă folosirea suportului de lemn, ci un vas mare umplut cu piatră care nu trebuie să fie mascat cu vată, hârtie colorată sau alte materiale uşor inflamabile. Nici instalaţia de iluminat nu trebuie neglijată.
General de brigadă Dan-Paul Iamandi, şeful IGSU: Toată lumea trebuie să respecte şi aici nişte reguli, că întotdeauna se întâmplă dacă nu respectăm o regulă. Atunci se întâmplă şi un incident. Toate aceste instalaţii să fie achiziţionate din magazine, din centre care sunt autorizate şi pot comercializa astfel de produse. La acestea nu se intervine. Aşa cum au fost construite, aşa rămân, nu le facem modificări şi, bineînţeles, întotdeauna să avem mare grijă unde le amplasăm. Să nu fie amplasate pe materiale combustibile, pentru că aceste instalaţii de cele mai multe ori se încălzesc, le uităm în priză şi generează incendii.
Reporter: Pompierii mai recomandă ca instalaţia de iluminat să nu fie lăsată aprinsă în perioadele de timp când nu sunt persoane în încăperea respectivă sau pe timpul nopţii. Totodată nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun sau în apropierea acestuia. Indiferent că este natural sau artificial, acesta se poate aprinde rapid şi poate produce un incendiu la locuinţă./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 decembrie)