„December 24, hétfő”

Több mint tíz tonna pirotechnikai eszközt foglalt le a rendőrség

A Tűzijáték nevű rendőrségi akció november 19-én kezdődött és december 21-én ért véget. Ennek keretében 2400 ellenőrzésre került sor az ország piacain és más helyeken. A rendőrök 479 feltételezett bűncselekmény miatt indítottak eljárást, összesen 498 személy ellen. A Román Országos Rendőr Felügyelőség (IGPR) közleménye szerint az elkövetkező időszakban folytatódni fognak az ellenőrzések azért, hogy megelőzzék a lakosságot veszélyeztető illegális pirotechnikai eszközök használatát. (Rador Hírügynökség)

Az Országos Vasúttársaság (CFR) szerint a Temesvári Vasúti Igazgatóság egész területén biztosított a személyforgalom

Mint ismeretes, tegnap reggel egy személyvonat három vagonja kisiklott. Ezért az utasokat Hátszegváralja és Petrozsény között (oda-vissza) vonatpótló autóbuszokkal szállítják. A CFR közlése szerint a baleset után azonnal intézkedtek annak érdekében, hogy a helyszínre érkezzen egy nagy teherbírású emelődaru, amely a kisiklott vagonokat visszahelyezze a sínekre. A baleset okát egy vasúti szakemberekből álló bizottság fogja megállapítani.

A tegnapi baleset nyomán vörös színjelzésű sürgősségi intézkedést léptettek életbe. Ennek nyomán azonnal a helyszínre érkezett egy mentőautó. Megállapították, hogy a 120 utas közül egy szorul egészségügyi ellátásra, neki lehetséges, hogy eltört a keze. A szerelvény a Konstanca – Arad útvonalon közlekedett. (Radio România Actualităţi)

Románia Nemzeti Bankja (BNR) numizmatikai értékkel bíró érmét helyezett ma forgalomba

Az „Arany története – Mihai Viteazul 10 dukát” elnevezésű érme aranyból készült és nominális értéke 10 lej. Az érme előoldalán Mihai Viteazul arcképe látható. Az érme szélén a „Románia” felírat, a kibocsátás éve 2018, a 10 lej nominális érték olvasható, látható továbbá rajta az ország címere. Az érme hátoldalán Mihai Viteazul arcképe van, úgy ahogyan az a 10 dukátos érme előoldalán látható. Az érméket román, angol és francia nyelvű tájékoztató füzetekkel látják el. Ez utóbbiak tartalmazzák az érme hitelességi igazolványát. Az érméket 500 példányban verették, áruk pedig a tájékoztató füzetekkel, de hozzáadott értékadó (TVA) nélkül 385 lej. (Radio România Actualităţi)

Román és bolgár rendőrök együtt járőröznek a bulgáriai Bansko hegyvidéki üdülőben

Erre az elkövetkező három hónapban fog sor kerülni mégpedig azért, mert Bansko a román turisták egyik kedvelt célpontja. A Román Országos Rendőr Felügyelőség (IGPR) közleménye szerint hat, a bolgár nyelvet ismerő román rendőrt küldtek a szomszédos országba. Feladatuk az, hogy bolgár kollégáikkal együtt biztosítsák a közrendet, ugyanakkor pedig közvetítsenek a romániai turisták és a bulgáriai hatóságok között. (Rador Hírügynökség)

Teodor Meleşcanu külügyminiszter a Brexitról nyilatkozott a BBC-nek

Az interjúra annak kapcsán került sor, hogy Románia január 1-től átveszi az Európai Tanács elnökségét. A román diplomácia vezetője elmondta, hogy a Brexit az egyik legfontosabb kérdés, amit a román elnökség idején meg kell oldani. Meleşcanu reméli, hogy a brit parlament megszavazza a Nagy Britannia és az Európai Unió közötti megállapodást, amely új alapokra helyezi az együttműködést. Ám a román munkavállalókat akkor sem éri hátrány, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik az Unióból.

Erről a kérdésről szólva a miniszter elmondta „Egy alkalommal találkoztam Boris Johnsonnal (Nagy Britannia volt külügyminisztere sz. m.) és felvetettem ezt a kérdést. Azt mondta, hogy nem lesznek gondok. Megkérdeztem, hogy tud erre nekem biztosítékot adni, elvégre külügyminiszter volt, akárcsak én. Azt mondta, hogy igen, mert ha az a 10.000 romániai orvos és ápoló, aki az Egyesült Királyságban dolgozik hazamenne, az érzékeny veszteség lenne Nagy Britannia egészségügyi rendszere számára.

Székely Ervin, Rador