Specie siberiană de pasăre, descoperită în Dobrogea

București, 24 decembrie 2018. Pentru prima oară, ornitologii au reușit să documenteze fotografic în România o specie siberiană de pasăre, Fâsa lui Richard (Anthus richardi). Nu este prima observație în țara noastră, ci a treia, dar este pentru prima oară când biologii au reușit să și fotografieze pasărea.

Această pasăre cuibărește în Siberia, în Asia și iernează în India și în Asia de sud-est. Apare foarte rar, dar regulat, în vestul Europei, și de obicei toamna, între lunile septembrie și noiembrie.

Fâsa lui Richard (Anthus ricardi) a fost observată de directorul de conservare al Societății Ornitologice Române, Ciprian Fântână într-un punct extrem de important pentru migrația păsărilor – Lacul Techirghiol.

„Eram la Techirghiol într-un program de monitorizare a speciilor de păsări migratoare și de apă. În timp ce număram călifarii, am observat o pasăre de dimensiuni mici care s-a ridicat în zbor de la malul apei și care a scos un sunet care mi-a amintit de Anthus richardi. Din fericire am putut-o urmări cu luneta și să îmi sau seama unde s-a reașezat. M-am apropiat de locație și după o perioadă relativ scurtă am reușit să fac și câteva poze ca să documentez observația”, a spus Ciprian Fântână.

Imediat, la Techirghiol, au ajuns și alți ornitologi. Primii au fost Szabó József și Ambrus Laca. Cei doi au plecat imediat din județul Ialomița, special să poată vedea noutatea avifaunistică. Observația a avut loc pe 20 decembrie, iar de atunci, lacul Techirghiol a devenit un loc de întâlnire pentru biologii care au vrut să își ofere un cadou de Crăciun.

Fâsele sunt păsări mici, au o lungime a corpului care ajunge la maximum 20 de centimetri și o greutate de 25-36 de grame. Nici când își desfac aripile nu sunt impresionante, anvergura ajunge la 33 de centimetri. Sunt înrudite cu codobaturile, sunt extrem de circumspecte și nu permit apropierea oamenilor.

Aceasta este a treia observație a fâsei lui Richard în România. Prima a fost în 1999 la Histria, realizată de un grup de ornitologi maghiari, dar aceștia nu au avut nicio fotografie cu pasărea. Prin urmare, observația nu a fost omologată de Comitetul de Rarități Avifaunistice din România.

A doua observație în țara noastră a acestei păsări a fost realizată de ornitologul Daróczi J. Szilárd de la Grupul Milvus, pe 2 aprilie 2018, la Siclău, Arad. Acesta a reușit doar să înregistreze sunetul emis de pasăre, nu să o și fotografieze.

***

Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.