În pragul preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, Teodor Meleşcanu a acordat un interviu pentru BBC. Şeful Diplomaţiei de la Bucureşti a vorbit despre Brexit, unul dintre cele mai importante dosare care trebuie rezolvate în timpul mandatului ţării noastre. Ministrul de externe a declarat că speră ca Parlamentul britanic să voteze acordul agreat de Marea Britanie şi UE, pentru a se putea apoi pune bazele viitoarei relaţii. Însă, chiar şi în cazul în care despărţirea va avea loc fără un acord, el crede că românii din Marea Britanie nu vor avea de suferit.
Reporter: Vă faceţi griji pentru soarta celor 411.000 de români care sunt în Marea Britanie? Este o creştere foarte mare, de la 42.000, acum 10 ani.
Teodor Meleşcanu, ministrul de externe al României: Este una dintre principalele noastre preocupări. M-am întâlnit, la un moment dat, cu Boris Johnson şi am ridicat această problemă. Mi-a spus că nu vor fi probleme. L-am întrebat dacă îmi poate da asigurări, la urma urmei, era doar ministru de Externe, ca şi mine. A spus că da, pentru că, dacă cei 10.000 de doctori şi asistente din România ar pleca din Regatul Unit, sistemul sanitar din Marea Britanie ar suferi o mare lovitură./atataru

DIGI 24 TV (24 decembrie)