Sărbătorile de iarnă, aşteptate de toată lumea, sunt întampinate, ca în fiecare an, cu mesele încărcate, pentru pregătirea cărora luminile au stat aprinse în bucătării până tarziu în noapte. Însă excesul de alimente bogate în grăsimi, produsele din carne tocată şi multele feluri de prăjituri pot aduce şi probleme digestive. Nici băuturile alcoolice în cantităţi mari nu fac bine. De aceea cuvântul-cheie în această perioadă este „cumpătare”, spun medicii specialişti consultaţi de reporterul RRA, Marilena Frâncu.
Reporter: Fără cumpătare, consecinţele exceselor alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă pot fi extrem de grave pentru sănătate. O plimbare în parc sau un ceai cald uşurează digestia, mai ales după o masă copioasă, cum este cea de Crăciun – este recomandarea specialiştilor.
Medicul de familie Rodica Tănăsescu: Cel mai bun lucru este ca după o masă copioasă să luăm un produs care să ajute digestia şi – mai important decât asta -, dacă o masă a fost copioasă, atunci masa de seară este formată dintr-un fruct sau un iaurt.
Reporter: Dar, dacă bem un ceai sau facem o plimbare?
Rodica Tănăsescu: Astea sunt lucruri minunate şi subînţelese deja. O plimbare este extrem de benefică, deci după masă nu este bine să ne facem siesta în pat, ci este bine să ne facem siesta plimbându-ne jumătate de oră. Un ceai digestiv este bun. La fel de bun şi foarte important – ca masa următoare să readucă echilibrul, adică să fie o masă extrem de uşoară.
Reporter: Medicii atrag atenţia că alimentaţia excesivă din perioada sărbătorilor de iarnă poate avea un impact negativ în special asupra aparatului digestiv./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 decembrie)