Academicianul Eugen Simion este câştigătorul Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel”, acordată în 2018 de Societatea Internaţională de Filologie. Ceremonia de decernare va avea loc la începutul anului viitor, la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg. Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel”, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, se acordă o dată la patru ani, ca semn de înaltă recunoaştere a unor lucrări de excepţie în domeniul gramaticii sau al criticii şi istoriei literare.
Eugen Simion: M-a prins într-un moment bun, să spunem aşa, spre sfârşitul carierei mele, dar suport şi succesul, nu numai insuccesul. Lucrez acum la o carte care e foarte grea, am început-o puţin cam târziu, e o carte care priveşte literatura română în totalitatea ei, şi anume identitatea ei. O fac pentru că e un moment în care noi, românii şi naţiunea şi cultura noastră, toţi avem nevoie să ne apărăm valorile şi să fim nişte români europeni, pentru că cultura noastră s-a format în spirit european şi aspiraţiile noastre sunt europene şi nu trebuie să părăsim identitatea noastră. Eu mă simt bine ca român european, pentru că e o naţiune cu valori extraordinare şi foarte inteligentă naţiunea noastră şi avem o aspiraţie europeană sinceră.
Realizator: Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau a literaturii a apărut odată cu acordarea, în 1927, a Premiului Nobel pentru Literatură filosofului francez Henri Bergson, care nu era nici poet, nici romancier. Printre personalităţile cărora, de-a lungul timpului, le-a fost decernată această distincţie îi amintim pe semioticianul Iuri Lotman, teoreticianul literar Umberto Eco sau lingvistul şi filosoful Noam Chomsky./csimion/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 decembrie)