Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a publicat lista jurnaliştilor ucişi în 2018

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (IFJ) a publicat astăzi o listă cu 94 de jurnalişti şi personal din media ucişi în 2018 în incidente legate de muncă. Noul bilanţ al acestor decese marchează o creştere uşoară faţă de bilanţul tragic de 82 de ucideri înregistrat anul trecut şi reprezintă o inversare a trendului negativ al ultimilor trei ani. În această a 29-a listă, IJF indică pierderea violentă de vieţi omeneşti printre care a 84 de jurnalişti, cameramani şi tehnicieni care au murit în atacuri ţintite, în atentate cu bombă şi în schimburi de focuri. Alţi zece membri din cadrul personalului media care lucrau ca şoferi, ofiţeri de protecţie şi asistenţi de vânzări şi-au pierdut, de asemeena, vieţile. Printre cele 94 de victime se aflau şase femei. S-au înregistrat, de asemenea, trei accidente de muncă. Lista publicată de IJF pentru 2018 conturează situaţia actuală a crizei de siguranţă în jurnalism, fenomen evidenţiat de uciderea cu cruzime a editorialistului saudit de la Washington Post, Jamal Khashoggi, omorât în Consulatul saudit din Istanbul la 2 octombrie. Acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de atacuri devastatoare la adresa profesioniştilor din presă, inclusiv multiplele atentate cu bombă care au transformat Afganistanul într-o zonă letală pentru jurnalişti, dar şi domnia violenţei crimei organizate din Mexic, care rămâne ferm pregătită pentru jurnalişti. „Aceste acte violente ostentative profund dispreţuitoare la adresa vieţii omeneşti au condus la sfârşirea abruptă a scurtei perioade în care s-au înregistrat scăderi ale numărului de decese în rândul jurnaliştilor în ultimii trei ani”, a declarat preşedintele IJF, Philippe Leruth. „Încă odată, IJF solicită statelor membre ONU să adopte în cadrul Adunării Generale Convenţia privind protecţia şi securitatea jurnaliştilor, document pe care IJF l-a înaintat în luna octombrie la New York misiunilor diplomatice. Această Convenţie, susţinută integral de presă, este un răspuns concret la crimele împotriva jurnaliştilor comise fără teamă de consecinţe”. În privinţa unui alt aspect îngrijorător, lista include cinci jurnalişti şi personal de presă de la publicaţia Capital Gazette, cotidian difuzat în Annapolis, capitala statului american Maryland, ucişi de un individ care pierduse un proces de defăimare intentat publicaţiei, incident calificat de poliţie drept „un act deliberat”.
Potrivit listei IJF pentru anul 2018, conflictul armat şi extremismul militant este principala cauză pentru majoritatea cazurilor de jurnalişti ucişi în ţări precum Afganistan, Siria şi Yemen, în timp ce s-a înregistrat o scădere semnificativă a violenţelor împotriva jurnaliştilor în Irak anul trecut, de când grupările armate au pierdut teren în ţară. Au existat însă alţi factori precum creşterea intoleranţei faţă de reportajele independente, populismul, corupţia galopantă şi infracţiuni, dar şi defăimarea legii care afectează ţări precum India, Pakistan şi Filipine în perioade de aşa-numită pace. Aceşti factori contribuie la perpetuarea unui mediu în care, în mod constant, sunt ucişi mai mulţi jurnalişti care relatează din comunităţile, oraşele şi ţările lor, decât din zonele de conflict. „Numerele din această listă reprezintă un semnal trist al faptului că siguranţa jurnaliştilor va rămâne ambiguă atâta vreme cât ţările se vor lăuda cu instituţii care trebuie să aplice legea, dar au fost paralizate de corupţie şi incompetenţă în faţa atacului neobosit la adresa jurnalismului”, a adăugat secretarul general al IJF, Anthony Bellanger. „Ca atare [aceste numere] reprezintă un rechizitoriu la adresa instituţiilor pentru eşecul lor de a menţine dreptul jurnaliştilor la siguranţa lor fizică şi pentru a garanta un discurs public într-o democraţie”. Potrivit statisticilor pentru 2018 ale IJF, în Pacificul asiatic s-a înregistrat cel mai mare bilanţ cu 32 de victime, urmat de cele două Americi cu 27 de ucideri, Orientul Mijlociu şi lumea arabă cu 20 de victime din rândul junraliştilor. Africa se află pe locul patru cu 11 jurnalişti ucişi, urmată de Europa unde s-au înregistrat în 2018 patru jurnalişti ucişi.
Astfel, până la 27 decembrie 2018, potrivit IJF, lista jurnaliştilor şi a personalului din presă ucişi în 2018 este următoarea:
– 94 de jurnalişti ucişi în atacuri cu bombă, atacuri directe sau în timpul schimburilor de focuri;
– 3 morţi survenite în urma unor accidente sau dezastre naturale.
Ţări cu cele mai multe cazuri de jurnalişti ucişi: Afghanistan – 16, Mexic – 11, Yemen – 9, Syria – 8, India – 7, Pakistan – 5, Somalia – 5, SUA – 5, Filipine – 3, Ecuador – 3, Brazilia – 3, Columbia – 2, Palestina – 2, Guatemala – 2.
(https://www.ifj.org/media-centre/news/detail/category/campaign-against-impunity-2018/article/2018-reverses-downward-trend-in-killings-of-journalists-and-media-staff-with-94-victims-of-violence.html – 31 decembrie)/cstoica/avladucu