THE NEW YORK TIMES: Conducătorul UE e îngrijorat de deținerea președinției blocului de către România

Șeful executivului UE a pus la îndoială faptul că România este pregătită pentru rolul solicitant din punct de vedere politic de a deține președinția UE, deși, spune el, țara este „bine pregătită din punct de vedere tehnic” pentru rol.
Țările UE își asumă pe rând președinția pentru mandate de șase luni. Poziția presupune stabilirea agendei blocului și rolul de mediator diplomatic între cei 28 de membri. România va prelua președinția la 1 ianuarie, pe fondul unor profunde diviziuni politice interne și al unei controversate restructurări judiciare.
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene a fost citat sâmbătă de ziarul german Welt am Sonntag ca declarând că România este „bine pregătită tehnic”, în parte și mulțumită ajutorului Comisiei.
„Dar eu cred că guvernul de la București nu a înțeles încă pe deplin ce înseamnă să preiei președinția țărilor UE”, a precizat el. „Pentru negocieri chibzuite, ai nevoie și de o disponibilitate de a-i asculta pe alții și de voința fermă de a-ți da deoparte propriile dorințe. Aici am unele dubii.”
Juncker a evidențiat totodată și diviziunile interne din România. Există vechi divergențe între președintele Klaus Iohannis și Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat aflat la guvernare.
Iohannis declarase luna trecută că România nu e pregătită pentru președinție. Dragnea a cerut apoi colegilor de partid să găsească o cale de a-l inculpa pentru trădare pentru declarația respectivă. Între timp președintele a adoptat o nuanță mai optimistă.
Juncker a fost citat ca declarând că situația din România face ca ea să nu se poată prezenta în Europa precum o „unitate compactă.
„Trebuie să existe un front unit acasă pentru a se stimula unitatea și în Europa în cursul președinției”, a declarat el.
România îi urmează Austriei la președinția UE. În cele șase luni cât o va deține, Regatul Unit va părăsi blocul în martie, iar în mai vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European.
Maria Grapini, un europarlamentar român social-democrat, a declarat că Juncker este „duplicitar”.
Ea a declarat agenției private de știri Mediafax că, în cursul unei recente întâlniri cu oficiali români la Bruxelles, Juncker declarase că este „clar […] că România e pregătită de președinție.”
„Nu poți să zici că azi e negru și mâine a alb”, a declarat ea.

THE NEW YORK TIMES (SUA), 29 decembrie 2018 (AP)
Traducere: Andrei Suba