Ceremonia oficială de lansarea a preşedinţiei României la Consiliul UE va avea loc săptămâna aceasta, la Bucureşti

La Bucureşti are loc săptămâna aceasta ceremonia oficială de lansare a preşedinţiei române a Consiliului /Uniunii Europene/. Momentul va fi marcat de un concert, dar şi de vizita de lucru a Colegiului Comisarilor, în frunte cu şeful executivului european, Jean-Claude Juncker şi de o reuniune la nivel de directori politici din ministerele de externe ale statelor membre.
Reporter: Carmen Gavrilă – Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă. De altfel, şeful statului a atras atenţia că începem în forţă mandatul la Consiliul Uniunii Europene.
Klaus Iohannis: Începem acum, practic, direct cu preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Chiar săptămâna viitoare, vom avea vizita Comisiei Europene, pentru a începe în forţă această preşedinţie. Sunt convins că vom face faţă bine.
Reporter: România şi-a fixat coeziunea ca motto al preşedinţiei Consiliului Uniunii, pentru că acest principiu este fundamental pentru evoluţia proiectului european, a explicat premierul Viorica Dăncilă.
Viorica Dăncilă: Toate acţiunile pe care le vom derula în următoarele şase luni vor fi pentru susţinerea şi consolidarea acestui concept de coeziune, pe care se sprijină întreaga arhitectură europeană.
Reporter: Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene are ca prioritate, în primele trei luni ale mandatului, să finalizeze dosarele legislative care depind de colaborarea cu Parlamentul European, a anunţat la postul nostru de radio ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba. El a precizat că tot acum avem de administrat şi un eventual Brexit fără acord cu Uniunea.
George Ciamba: Preşedinţia noastră va avea un rol foarte important de a promova acte legislative, care, bineînţeles, vor trebui făcute într-un termen destul de scurt.
Reporter: Ministrul George Ciamba a mai spus că a doua parte a preşedinţiei române a Consiliului Uniunii va fi dedicată summitului de la Sibiu pentru viitorul Europei./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 ianuarie)