LE DAUPHINE: Poate România să prezideze Uniunea Europeană?

Multă vreme eurofilă convinsă, România preia președinția Uniunii Europene cu un guvern care se opune astăzi frontal Bruxellesului. Brexit și alegerile europene sunt pe agenda mandatului său, care se anunță capital.

O premieră pentru România

 De la 1 ianuarie, România este președintă a Consiliului Uniunii Europene (UE). Țara urmează Austriei în această funcție rotativă cu o durată de șase luni.

Concret, România va trebui să dea liniile mari ale lucrărilor legislative ale Consiliului, să garanteze continuitatea celor deja întreprinse și să vegheze la cooperarea între statele membre. Ea va planifica sesiunile Consiliului și cine îl va reprezenta în celelalte instituții europene: Comisia și Parlamentul European.

E prima dată, de la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, când această țară preia președinția UE.

”Coeziunea”, prioritate afișată de București

Pe site-ul de internet al președinției sale, România scoate în evidență mai multe priorități pentru acțiunea sa, printre care prima este “Europa convergenței”. Guvernul român, condus de Viorica Dancilă, dorește “să asigure coeziunea în Europa”. Printre obiectivele sale figurează și dezvoltarea “dimensiunii sociale” a UE.

Dar președinția română vrea mai ales “să acorde o atenție sporită problemelor migrației”. Ea dorește de asemenea să întărească “Europa ca actor global” și “Europa valorilor comune”.

Bucureștiul, acuzat că vrea să-și protejeze personalitățile politice corupte

Bruxellesul estimează că proiectul de reformă a justiției pregătit la București urmărește doar să-i amnistieze pe aleșii și apropiații Partidului social-democrat aflat la putere (PSD) cercetați în afaceri de corupție. Și în primul rând pe șeful PSD și fost prim-ministru (sic! – n. trad.) Liviu Dragnea, deja condamnat pentru fraudă electorală. De mai multe luni, Bruxellesul cere retragerea textului, care, în opinia sa, subminează lupta împotriva corupției.

Dimpotrivă, guvernul estimează că aceste măsuri urmăresc doar să corecteze abuzurile unor magistrați și procurori care sunt acuzați că au construit un “stat paralel”.

În guvernul român și în cadrul PSD, în ultimele luni au apărut afirmații inedite care critică Uniunea Europeană. Liviu Dragnea, care este considerat încă omul forte al României, a calificat Comisia Europeană drept “nedreaptă”.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, și el membru al PSD, s-a arătat și mai clar, alăturând gestul cuvântului.

“Vom continua în ciuda opoziției Comisiei Europene”, a declarat el în noiembrie într-un discurs în fața Parlamentului la finalul căruia a ridicat degetul mijlociu. “Noi vrem să fim independenți, vrem să luăm deciziile conform Constituției noastre și nu din cauza unor presiuni exercitate de alte cercuri.

Semne de liniștire

Europa își poate spune totuși că România nu va fi reprezentată la Consiliul European de PSD. Căci președintele român, Klaus Iohannis, un eurofil de centru-dreapta, va deține acest rol. El s-a vrut liniștitor, subliniind că țara este “bine pregătită” și își va asuma președinția “într-un mod adecvat”.

Având grijă să nu-și submineze guvernul chiar înainte de a prelua conducerea UE, miniștrii afacerilor externe și afacerilor europene au declarat, la rândul lor, că Bucureștiul va veghea să nu “exporte divergențele politice interne” și că România își va asuma “rolul de mediator imparțial”.

Uniunea European este și ea slăbită

Potrivit unei surse europene citate de AFP, adoptarea proiectului de reformă a justiției în România ar reprezenta “depășirea unei linii roșii”.

Dar Uniunea, nici ea nu strălucește de sănătate. Încurcată în Brexit și un buget comunitar pe care se străduie cu greu să-l încheie, ea trebuie să facă față, pe perioada președinției românești, alegerilor europene care ar putea fi profitabile pentru forțele suveraniste și eurofobe. Scrutinul se va ține pe 26 mai în Franța (23 – 27 în funcție de țară).

La finalul președinției românești, Uniunea Europeană ar putea să-și fi schimbat înfățișarea./gsarbu/czaharia

https://www.ledauphine.com/france-monde/2019/01/03/la-roumanie-peut-elle-presider-l-union-europeenne

Autor: Aurelien Poivret

LE DAUPHINE (Franța), 3 ianuarie 2019

Traducere: Gabriela Sîrbu