Ministrul Raed Arafat despre necesitatea reducerii timpilor de reacţie în caz de Codul Roşu de Intervenţie

Ţinta de timp de reacţie pentru Codul Roşu de Intervenţie în caz de incendii şi alte cazuri de urgenţă în mediul urban trebuie să ajungă şi în România la 6-7 minute de la primul apel telefonic – a declarat astăzi, la Timişoara, ministrul secretar de stat, Raed Arafat. El a afirmat că în prezent timpul maxim de reacţie se încadrează în 15 minute, conform legii din 2007, însă noile dotări cu utilaje şi aparatură de intervenţie în caz de urgenţă, care se vor realiza în perioada următoare, vor permite ca, din 2020-2025, echipele ISU să reducă la jumătate timpul de reacţie.

Raed Arafat: Acum trebuie să începem să ne gândim la noile ţinte, aşa cum se gândesc şi celelalte ţări, la noile ţinte de timpi de reacţie pe urgenţele de cod roşu pe cazurile grave, pe incendii, unde timpii de reacţie trebuie să fie mult mai scurţi. Eu cred că cu dotările pe care le facem şi cu tot ce se întâmplă acuma în cursul anilor 2020-2025 am putea să atingem un moment în care să spunem că în zonele urbane deja reducem la 6-7 minute timpul de reacţie indiferent unde suntem.

Realizator: Raed Arafat a mai spus că pentru atingerea acestor ţinte se vor face şi angajări. Potrivit acestuia, personalul este una dintre problemele majore, deoarece urmează şi un val de pensionări în sistemul intervenţiilor de urgenţă. Doctorul Arafat a mai spus că, în afară de alocarea financiară, este nevoie şi de simplificarea modului de încadrare în muncă a personalului./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 ianuarie