Revista presei internaţionale – 8 ianuarie 2019

Pe plan politic, Europa este cea care atrage în mod special atenţia presei internaţionale, în prim-plam aflându-se, după cum era de aşteptat, apropiatul Brexit din Marea Britanie şi continuele proteste ale „vestelor galbene” din Franţa.

În privinţa Brexitului, iată câteva titluri sugestive din ziarele britanice: „Premierul Theresa May luptă să îi convingă pe criticii acordului cu privire la Brexit”, titrează cotidianul „Financial Times”. „Dacă ar câştiga nişte alegeri anticipate, laburiştii ar putea organiza un al doilea vot pe tema Brexitului”, estimează tabloidul „The Sun”. „Fără politici de trib: Parlamentarilor trebuie să li se permită să voteze liber pe tema Brexitului”, cere ziarul „The Guardian”. După care tot el se arată nedumerit: „Marţi, parlamentarii se întorc la treabă; ce se întâmplă acum?”.

În Franţa, protestele „vestelor galbene”, devenite tot mai violente, se izbesc acum de opoziţia presei. „Reporterii canalului de televiziune BFM TV refuză să mai transmită reportaje despre ‘vestele galbene’ din cauza agresiunilor la adresa reporterilor săi de la sfârşitul săptămânii”, anunţă cotidianul francez „Le Monde”. O altă publicaţie, „Le Parisen” explică de ce: „La Rouen o echipă de reporteri a fost agresată, ceea ce este inadmisibil. Nimic nu justifică asemenea acte”, subliniază acelaşi „Le Parisien”. La rândul său, publicaţia „Ouest-France” informează că, luni, „permierul Edouard Philippe a anunţat măsuri în privinţa ordinii publice”. „În faţa  violenţelor inacceptabile, guvernul trebuie să dea dovadă de o mare fermitate şi să îşi pună în funcţiune dispozitivul de ordine publică”, se arată într-un anunţ guvernamental apărut în aceeaşi publicaţie.

Făcând un panoramic european, publicaţia portugheză „Jornal económico” estimează că „o privire spre UE în 2019 chiar dă fiori. Reformele nu se văd şi nimci măcar nu se poate spune că se târăsc, întrucât nu se mişcă. UE nu îi convinge pe europeni de bunătatea sa pe viitor”.

În sfârşit, dorind să încheiem pe un ton optimist, anunţăm că, astăzi, în Las Vegas, îşi deschide porţile cel mai mare târg al produselor electronice de consum. Cunoscută sub iniţialele CES, ediţia din acest an a celebrului târg promovează în principal trecerea telefoniei mobile şi a internetului de la tehnologia 4G la cea 5G”, după cum aflăm din publicaţia americană „Las Vegas Review Journal”. În plus, rivalitatea marilor companii din domeniu iese din nou în evidenţă şi, potrivit ziarului american „The Washington Post”, „firma Apple îşi face reclamă asigurându-şi clienţii că, cităm: ‘informaţiile de pe iPhone-ul dvs. rămân doar pe iPhone-ul dvs'”. Acelaşi ziar estimează că, astfel, „Apple aruncă mănuşa companiei Google, principala sa rivală din Silicon Valley, dorind să garanteze că asigură cea mai strictă confidenţialitate a informaţiilor”. Iar ziarul „USA Today” concluzioneză: „CES, un show tehnologic gozav, pe care trebuie să îl vedeţi”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR