Realizator: România şi Polonia au poziţii similare asupra multor chestiuni europene, inclusiv în ce priveşte coeziunea, politica agricolă comună şi securitatea. Este concluzia conturată de ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, la conferinţa de presă comună pe care a susţinut-o, la Bucureşti, cu omologul său polonez, Jacek Czaputowicz:
Teodor Meleşcanu: Adeptă a consolidării prezenţei NATO în Marea Neagră, România se bazează pe susţinerea de către Polonia a eforturilor pe care le dezvoltăm în acest sens. Asemenea Poloniei, şi noi susţinem consolidarea iniţiativelor în derulare, sub egida politicii de securitate şi apărare comune a Uniunii Europene, având ca obiectiv principal dezvoltarea capacităţilor de apărare a Uniunii Europene, în condiţii de complementaritate şi într-un parteneriat reîntărit cu NATO.
Realizator: La rândul său, ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a declarat că speră să se renunţe la invocarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede suspendarea dreptului de vot în cazul încălcării statului de drept:
Jacek Czaputowicz: Suntem mulţumiţi de discuţiile cu Comisia Europeană privind statul de drept în Polonia. Considerăm că totul a fost lămurit şi noi am acceptat decizia Curţii Europene de Justiţie. Sperăm ca acest capitol să fie închis, dar depinde de statele membre dacă se va întâmpla asta. Dacă e nevoie, Polonia va oferi mai multe informaţii privind sistemul nostru referitor la statul de drept, dar aş vrea să subliniez că Polonia consideră că respectă toate standardele europene privind reforma sistemului judiciar în ţara noastră./ilixandru/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 ianuarie)