În Franţa, sunt programate noi proteste ale „vestelor galbene”

În Franţa sunt programate astăzi noi proteste ale aşa-numitelor ‘veste galbene’, care vor ieşi în stradă pentru a noua sâmbătă la rând. După violenţele de la precedentele proteste, mii de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi.
Corespondenţă de la Paris – Reporter: Daniela Coman – ‘Vestele galbene’ au planificat să se adune astăzi, la Bourges, oraş în centrul Franţei, pentru a putea sosi cât mai mulţi manifestanţi din toate regiunile. Chiar dacă prefectul a interzis orice adunare în centrul istoric, toate magazinele şi-au pus protecţie peste vitrine, cele mai multe vor rămâne închise, ca şi muzeele şi restaurantele. Ministrul de interne, Christophe Castaner, a avertizat că aceia care vor participa la manifestaţie sunt complici cu cei care se vor deda la violenţă şi distrugeri. El i-a încurajat personal, aseară, pe poliţiştii din compania republicană de securitate, principala forţă de menţinere a ordinii, cărora le-a făcut o vizită.
Christophe Castaner: Cei care vor veni să vă provoace vor fi imediat reţinuţi. Sunt indivizi care ne atacă instituţiile, ne atacă uniformele, ne atacă forţele de securitate cu violenţă. Voi sunteţi abilitaţi şi formaţi ca să folosiţi forţa pentru a restabili ordinea publică.
Reporter: Chiar dacă adunarea generală s-a dat la Bourges, autorităţile din Paris se aşteaptă la o participare mai mare decât sâmbăta trecută, când au protestat în capitală doar 3.500 de ‘veste galbene’. A fost instituit deja un perimetru de siguranţă şi a fost interzisă circulaţia, de la ora 6:00 în această dimineaţă, pentru o zonă extinsă în jurul Bulevardului Champs-Élysées, de la Piaţa Concorde până la Arcul de Trumf. Dispozitive speciale de securitate au fost amplasate în jurul clădirilor Guvernului şi Parlamentului./lalexandrescu/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 ianuarie)