Marinarii militari acostează in județul Iași

Două evenimente importante din istoria românilor vor fi marcate în județul Iași, în perioada 14-15 ianuarie, de către militarii din Forțele Navale.

Luni, 14 ianuarie, marinarii vor desfășura o serie de activități extra-curriculare împreună cu elevii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din municipiul Iași. Programul interactiv va aduce în atenția elevilor ieșeni și a marinarilor, contribuția poetului național Mihai Eminescu la dezvoltarea culturii române, cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la nașterea marelui poet. Totodată, marinarii le vor destăinui elevilor câteva secrete din timpul marșurilor de instrucție pe mare, dar le vor prezenta și avantajele carierei în Forțele Navale.

La finalul întâlnirii, marinarii le vor adresa elevilor invitația de a participa la ceremonia organizată marți, 15 ianuarie, la ora 11.00, de către Brigada 15 „Podu Înalt”, pentru a marca ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu, la teiul acestuia din Parcul Copou.

Al doilea eveniment istoric, la care vor participa marinarii în județul Iași, este mai puțin cunoscut de către publicul larg. La mijlocul lunii ianuarie 1917, s-a produs cea mai mare catastrofă feroviară din România, în care și-au pierdut viața aproximativ 1000 de persoane, printre care și comandorul de Marină Alexandru Cătuneanu. Tragedia a avut loc în apropierea gării din comuna Ciurea, pe fondul unei situații de criză din Primul Război Mondial.

Pentru a aduce un pios omagiu victimelor acestei catastrofe, Statul Major al Forțelor Navale, Brigada 15 „Podu Înalt” și autoritățile publice locale și județene ieșene organizează marți, 15 ianuarie, începând cu ora 11.00, o ceremonie militară și religioasă, la școala gimnazială din satul Lunca Cetățuii, comuna Ciurea. Cu acest prilej, reprezentantul conducerii Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul de flotilă Cornel Rogozan, va acorda școlii din localitate denumirea „Comandor Alexandru Cătuneanu”, o personalitate marcantă a Marinei Militare Române, care a contribuit la dezvoltarea hidrografiei, cartografiei și oceanografiei în România.

Biroul informare și relații publice