Scrisoarea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, către conaţionali

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a publicat, în această seară, scrisoarea către conaţionali, care deschide practic marea dezbatere naţională pe care liderul de la Elysées a lansat-o ca răspuns la protestele violente de stradă din ultimele săptămâni. „Vom încerca împreună să transformăm furia în soluţii” – afirmă Macron – care promite să se ocupe personal de această consultare naţională ce începe săptămâna viitoare şi va dura până la jumătatea lunii martie.

Realizator: Daniela Coman – „Să transformăm mânia în soluţii” – este îndemnul lui Emmanuel Macron către francezi. „Ştiu, bineînţeles că mulţi dintre noi sunt nemulţumiţi sau supăraţi, taxele sunt prea mari, serviciile publice nu sunt oferite la nivelul dorit, salariile sunt prea mici pentru ca unii să poată trăi cu demnitate din cauza faptului că ţara noastră nu oferă aceleaşi şanse de reuşită. Toţi am dori o ţară mai prosperă şi o societate mai dreaptă în care să nu avem nevoie de relaţii sau de avere pentru a reuşi în viaţă. Nu numai în Franţa, ci şi în Europa şi în treaga lume se manifestă un sentiment de incertitudine şi tulburări sociale. Trebuie să le răspundem cu idei clare şi mai ales nu trebuie să apelăm la nicio formă de violenţă” – mai scrie Emmanuel Macron.

Urmează un text lung în care el pune numeroase întrebări, vreo 30, legate de cele mai diverse teme, mergând de la impozite la laicitatea societăţii, trecând prin situaţia serviciilor publice, organizarea teritorială, tranziţia ecologică, eficientizarea instituţiilor, democraţia participativă sau imigraţia.

Preşedintele face apel ca un număr mare de cetăţeni să participe la marea dezbatere naţională care va fi lansată marţi şi va dura până la jumătatea lunii martie. Emmanuel Macron va începe şi el vizite prin ţară, chiar de marţi, când are o întâlnire cu autorităţile locale din Normandia. Primarii şi parlamentarii sunt, de asemenea, chemaţi să participe şi să-şi asculte alegătorii.

Preşedintele Macron şi guvernul său îşi asumă această largă consultare popular într-un moment deloc favorabil. Încrederea în şeful statului se află la 23%, în scădere cu 13 puncte într-un an – potrivit unui sondaj, publicat acum două zile.

Ieri, mişcarea „Vestelor galbene”, concentrată în special împotriva preşedintelui, s-a revigorat, atigând o participare la manifestaţii superioară ultimelor două sâmbete, iar astăzi după-amiază, eterna sa rivală politică, Marine Le Pen, lidera extremei drepte, se pare singura care a crescut în sondaje de când cu protestele „Vestelor galbene”, şi-a lansat lista de candidaţi la europarlamentare cu un puternic discurs anti-Macron.

Preşedintele nu s-a comportat ca un şef de stat, ci ca un şef de clan. ‘În locul unui răspuns politic la proteste, el a dat un răspuns poliţienesc. Macron înseamnă confuzie, dezordine, haos. Obiectivul nostru pentru acest an: să-l învinegem pe Macron!’ – a afirmat Marine Le Pen, în aplauzele membrilor săi de partid./rpatulea/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie