Concurs Internaţional de şah „Foaia Românească”. Manifestări româneşti la Gyula.

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, la Gyula, s-a desfăşurat a zecea ediţie a Concursului Internaţional de şah „Foaia Românească”.  Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula a sprijinit organizarea acestei competiţii, care a devenit o manifestare tradiţională în calendarul comunităţii româneşti din Ungaria.
La competiţie au participat în jur de 70 de sportivi și pasionați ai șahului din România şi Ungaria, dintre care 36 de concurenţi, la diverse categorii de vârstă.
La competiţie au participat şi membri marcanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria. Din România au participat mai mulți şahişti, în special sportivi care se pregătesc la Palatul Copiilor din Arad. Organizatorii evenimentului au fost Asociaţia Şahiştilor Români din Ungaria; Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi publicaţia „Foaia Românească”. Promotorul acestei manifestări este Ioan Cozma, român originar din Gyula, profesor, şahist, membru al coralei „Pro Musica” şi preşedinte a   Asociaţiei Şahiştilor Români din Ungaria. Cu această ocazie, s-a dezvelit o placă care locul unde activează această asociaţie românească.
Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la această manifestare, precum şi la momentul de decernare a premiilor, salutând în cuvântul său organizatorii şi participanţii.  Concurenții au fost răsplătiţi cu diplome şi medalii, iar învingătorii categoriilor aflate în concurs au primit trofee, cadouri şi premii.
În data de 14 ianuarie 2019, o delegaţie a Universităţii din Oradea, condusă de Olivia Ligia Burta, prorectorul Universităţii, a efectuat o vizita de prezentare şi promovare la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB). Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a facilitat această manifestare.
Delegaţia a cuprins responsabili ai mai multor facultăţi, dar şi din studenţi ai universităţii, unii fiind absolvenţi ai LNB, iar în prezent beneficiază de burse la această universitate. Responsabilii universităţii au vorbit elevilor prezenţi despre universitate. La programul interactiv au asistat d-na Maria Gurzău Csegledi, directorul institutiei şi alţi profesori ai LNB. Delegaţia orădeană a oferit şi un spectacol de muzică şi dans, apreciat de către participanţi.
La data de 10 ianuarie 2019, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni l-a primit cu „sfinţirea caselor” la sediul consulatului şi la reşedinţa sa pe Preasfinţitul Episcop Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), însoţit de alţi clerici de la centrul eparhial. Cu acest prilej episcopul Siluan a remarcat că acest obicei creştin românesc este apreciat de către membri comunităţii istorice române din Ungaria, subliniind totodată, şi buna colaborare existentă între EORU şi CG Gyula.