ASSOCIATED PRESS: Ministrul (Justiţiei) din România pregăteşte un decret de invalidare a cazurilor de corupţie

Ministrul Justiției din România a declarat luni că pregăteşte o ordonanţă de urgență care ar putea invalida sute de cazuri de corupție care implică cei mai înalți funcționari ai țării. Tudorel Toader urmează să se întâlnească mai târziu cu premierul Viorica Dăncilă pentru a discuta ordonanța. Aceasta ar putea conduce la suspendarea proceselor și a verdictelor, precum și la rejudecări, inclusiv în cazul lui Liviu Dragnea, președintele social-democraților de guvernământ, care a fost condamnat de două ori, dar neagă acuzaţiile. Condamnările îl împiedică să fie prim-ministru, deși el controlează efectiv guvernul. Grupurile anticorupție spun că vor protesta dacă prim-ministrul va da ordonanța, despre care criticii spun că ar fi un obstacol în calea democrației și că va slăbi eforturile de combatere a corupţiei la nivel înalt. Trei grupuri care reprezintă judecătorii și procurorii au cerut o dezbatere publică pe această temă și au cerut guvernului să nu adopte o măsură „care ar putea pune în pericol valori sociale fundamentale” într-o țară care respectă statul de drept.

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eroziunea statului de drept și la o revizuire judiciară controversată a guvernului, despre caare criticii spun că va proteja oficialii corupți. Evoluţiile de luni vin în urma unei hotărâri pronunțate în luna noiembrie de Curtea Constituțională, conform căreia unul din cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație, cea mai înaltă instanță de apel, nu a fost numit în mod corespunzător în 2014, deschizând calea pentru revizuirea deciziilor pronunțate începând cu 2014. Circa 20 de foști miniștri, parlamentari și manageri de companii de stat încearcă acum să obțină răsturnarea condamnărilor.

https://news.yahoo.com/romania-minister-prepares-decree-quash-graft-cases-135058966.html;_ylt=AwrC1CrLCEZcuUoAzieTmYlQ;_ylu=X3oDMTEyNjFoaWd2BGNvbG8DYmYxBHBvcwMzBHZ0aWQDVklEQzFfMQRzZWMDc2M-/

ASSOCIATED PRESS (SUA), 21 ianuarie 2019