Moneda euro a depăşit pragul critic de 4,7 lei

Moneda euro a depăşit ieri pragul critic de 4,7 lei pentru o unitate. Este un nou nivel record, înregistrat după mai bine de o săptămână de creşteri consecutive. Analiştii spun însă că este vorba de evoluţii de moment, care nu reflectă schimbări economice substanţiale.

Reporter: Ciprian Sasu – 4,7081 lei este valoarea la care a fost cotată, ieri, moneda unică europeană. Este o creştere cu 0,23% faţă de cotaţia de vineri, adică un avans de 0,0106 lei. Unele bănci vând euro chiar şi cu 4,77 lei lei. Şi dolarul a crescut ieri, cu peste 0,45% faţă de ultima cotaţie a săptămânii trecute. Leul s-a depreciat şi faţă de francul elveţian. Consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu, a ţinut să remarce că evoluţia este mai mult psihologică şi că deprecierea leului în raport cu euro este mai mică de un ban. Aceste schimbări de la o zi la alta nu au cum să exprime mişcările din economie. Este vorba mai degrabă despre raportul dintre cerere şi ofertă şi despre evoluţia importurilor, consideră Adrian Vasilescu.

Adrian Vasilescu: Începând cu importatorii, care au adus mărfuri de Crăciun şi de Anul Nou, magazinele au fost pline, populaţia a cumpărat din greu produse manufacturate în alte ţări, şi, acum, importatorii respectivi schimbă leii pe valută, ca să îşi plătească facturile.

Reporter: Adrian Vasilescu mai spune că investitorii nu iau decizii emoţionale şi probabil nu vor considera România o ţară cu mare risc. O opinie similară a avut-o şi analistul financiar Corneliu Cojocaru. Într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, el a fost de părere că fluctuaţiile sunt nesemnificative şi nu există semne de destabilizare a pieţei valutare.

Corneliu Cojocaru: Aprecierea euro faţă de leu cunoaşte o evoluţie în paşi foarte mărunţi. Nu este alarmantă şi se poate întoarce de la o zi la alta. Cauzele sunt cunoscute, este vorba de o nevoie mai mare pe piaţă de euro, în condiţiile în care oferta este restrânsă. Cererea este mai mare pentru că totuşi, avem un deficit de balanţă comercială, respectiv, importăm mult mai mult decât exportăm, deci încasăm mult mai puţin decât plătim în afară şi atunci moneda este căutată.

Reporter: Banca Naţională a României cotează astăzi un euro la 4 lei şi 70 de bani şi un dolar american la 4 lei şi 13 bani. Lira sterlină valorează 5,31 de lei, iar francul elveţian 4 lei şi 15 bani.

Realizator: Ultimele evoluţii de pe piaţa valutară, dar şi situaţia de pe piaţa bancară, în contextul noilor taxe, sunt şi subiectul emisiunii „Probleme la zi”, care va fi difuzată astăzi, la Radio România Actualităti, la ora 13:20./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 ianuarie