Proiect prin care toţi cetăţenii europeni care locuiesc în Regat, de mai mult de cinci ani, pot aplica pentru aşa-numitul statut de stabilire

Premierul britanic Theresa May a eliminat taxa de 65 de lire sterline pe care milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene ar fi trebuit să o plătească pentru a continua să locuiască în Marea Britanie, şi după ieşirea din Uniunea Europeană. În discursul susţinut, ieri, în Parlamentul de la Londra, ea a promis că va încerca să convingă Uniunea Europeană să accepte schimbări în acordul privind Brexitul, dar a respins din nou ideea unui al doilea referendum.

Corespondenţă de la Londra – Reporter: Dan Vasiliu – Ieri, în Marea Britanie a fost lansat un proiect-pilot prin care toţi cetăţenii europeni care locuiesc în Regat, de mai mult de cinci ani, pot aplica pentru aşa-numitul statut de stabilire care să le permită să îşi continue şederea şi după Brexit. Cei care au venit în Marea Britanie, de mai puţin de 5 ani, pot aplica pentru un statut de prestabilire. Mai exact, este vorba despre o aplicaţie pentru telefoanele mobile cu sistem android, prin care pot fi scanate documentele aplicanţilor. Iniţial, Guvernul anunţase că solicitanţii vor trebui să plătească o taxă de 65 de lire sterline, pentru un adult şi aproximativ 30 de lire pentru un copil. Proiectul va fi lansat oficial la 30 martie, data la care se va renunţa la perceperea unei taxe, banii colectaţi până atunci urmând să fie returnaţi – a anunţat Theresa May.

Theresa May: Ne-am angajat deja să îi asigurăm pe cetăţenii europeni că pot rămâne şi că se vor bucura de toate beneficiile şi serviciile de până acum, atât în privinţa unei ieşiri cu acord, cât şi a uneia fară o înţelegere. Ascultând îngrijorările exprimate de mai multe organizaţii, am hotărât să renunţăm la taxa pentru depunerea documentelor.

Reporter: Tot în discursul de ieri, din Parlament, premierul a anunţat că va continua discuţiile cu parlamentarii, pentru a găsi soluţii de modificare a condiţiilor aşa-numitului Backstop, astfel încât ele să fie acceptate şi de Bruxelles, şi de Camera Comunelor. Parlamentul va putea vota o versiune modificată a acordului pentru Brexit, marţea viitoare, dar momentan există foarte puţine detalii despre amploarea acestor modificări./lalexandrescu/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 ianuarie