2019. január 23

Tovább húzódik az államfő és a kormány közötti konfliktus

Klaus Iohannis úgy nyilatkozott, hogy a megfelelő időben választ fog adni a regionális fejlesztési és közlekedési miniszterek kinevezésére vonatkozó miniszterelnöki folyamodványra. Erre azt követően kerülhet sor, miután az elnöki hivatal szakértői megvizsgálták a kormány által elküldött új dokumentumokat. Erről Klaus Iohannis tegnap Aachenben nyilatkozott a sajtónak ahol részt vett Németország és Franciaország közötti kétoldalú szerződés aláírásán, amely dokumentum a két ország közötti diplomáciai, gazdasági és honvédelmi kapcsolatok elmélyítéséről szól.

Klaus Iohannis alkotmányellenesnek nevezte az igazságügy-miniszter által bejelentett azon tervezett sürgősségi kormányrendeletet, amelyik lehetővé tenné, hogy mindazok, akiket törvénytelenül összeállított bírói tanácsok ítéltek el, fellebbezéssel élhetnek az ügyükben meghozott ítéletek ellen. Erre válaszul Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony egy tegnap esti televíziós interjúban azt mondta, hogy az államfő minden lehetséges eszközzel akadályozza a kormány munkáját és nem hiszi, hogy egyezségre tud vele jutni a miniszterek kinevezésének ügyében. A kormányfő ezzel a kérdéssel kapcsolatosan kijelentette, hogy igazságot kell szolgáltatni mindazoknak, akiket törvénytelenül összeállított bírói tanácsok ítéltek el, s ez az intézkedés semmiképp sem gyengíti a korrupcióellenes harcot. Hozzátette: a tervezett sürgősségi kormányrendelet nem jelent amnesztiát. (Rador Hírügynökség)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja Klaus Iohannis óvását, amelyet a Nép Ügyvédje törvényének módosításával kapcsolatosan nyújtott be

Az államfő azt kifogásolja, hogy a módosított törvény szerint a Nép Ügyvédje tisztséget betöltő személyek is különleges nyugdíjban részesülnek. Az óvás egyrészt a vitatott rendelkezés tartalmát, másrészt pedig a jogszabály parlamenti elfogadásának módját tekinti alkotmányellenesnek. Ugyanakkor a taláros testület dönt két másik óvásról is, amelyeket a Mentsétek meg Romániát Egyesület (USR) parlamenti frakciói fogalmaztak meg. Ezek egyike a Személyes Adatok Kezelését Felügyelő Országos Hatóság (ANSPDCP) elnökének kinevezésére, a másik a fogyatékkal élő személyek jogaival kapcsolatos nemzetközi egyezmény által előírt mechanizmusok létrehozására vonatkozik. (Rador Hírügynökség)

Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony ma Brüsszelbe utazik, ahol az Európai Gazdasági és Szociális Tanács (EESC) ülésén ismerteti Romániának, mint az Európai Tanács (ET) soros elnökségét ellátó országnak a legfontosabb célkitűzéseit

A közszolgálati rádió tudósítója, Amalia Bojescu elmondta, hogy a kormányfő napirendjén egyéb pontok is szerepelnek: találkozik Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. A megbeszélések során számbaveszik a NATO napirendjén szereplő legfontosabb kérdéseket, különös tekintettel a Romániát érintő témákra, mint például arra, hogy miként ülteti a gyakorlatba hazánk a védelmi szövetség politikáját és döntéseit.

Viorica Dăncilă részt vesz továbbá a Holocaust Áldozatairól való Megemlékezés Nemzetközi Napja alkalmából az Európai Zsidó Kongresszus által szervezett, az Európai Parlament elnökének Antonio Tajaninak a védnöksége alatt álló hivatalos rendezvényen. Ezt követően a kormányfő részt vesz az európai szocialisták találkozóján, majd – magas rangú európai tisztségviselőkkel együtt – ellátogat annak a fotókiállításnak, a megnyitójára, amelyet az ET román elnökségének a megkezdése alkalmából szerveztek. (Radio România Actualităţi)

Állami támogatást kapnak a paradicsom- és fokhagymatermesztők, valamint a disznó- és juhtenyésztők

A szóban forgó pénzügyi támogatási programok célja az, hogy csökkentsék a szóban forgó termékek importját. A közszolgálati rádió tudósítója, Adrian Lungu arról számolt be, hogy mindazoknak, akik támogatást igényelnek a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz kell fordulniuk. A fokhagymatermesztőknek ahhoz, hogy a hektáronkénti 1000 eurós támogatást megkapják, május 15-ig kell benyújtaniuk kérvényeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumba. Ahhoz, hogy egy igénylő támogatást kapjon az szükséges, hogy legalább 3000 négyzetméteren termesszen fokhagymát és ebből legalább 5 tonnát értékesítsen – nyilatkozta a Radio România Actualităţi-nek a Szilágy Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Valentin Duca. A paradicsomtermesztők fejenként 3000 eurós támogatásban részesülhetnek, amennyiben megfelelően védett körülmények között termesztik a paradicsomot. A juhtenyésztők minden eladott kilogramm gyapjú után 1 lej támogatást kapnak, a sertéstermelők pedig a báznai és mangalica fajták tenyésztése esetén kaphatnak támogatást. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador