Radiojurnal – Realizator: Laurenţiu Văduva – Leul a continuat să se deprecieze în raport cu principalele valute. A ajuns la un nou minim istoric faţă de euro, cotat ieri la 4,71 lei. A pierdut câte un ban şi în faţa francului elveţian şi a dolarului american. Iar în regiune moneda noastră naţională a fost singura care a fost pe scădere. Oficialii BNR spun că deprecierea leului reflectă îngrijorările din piaţă. Iar cauzele ar fi multiple, pornind de la deficitul de cont curent, adică diferenţa dintre importuri şi exporturi, care a depăşit nivelul de prudenţă şi a ajuns la aproape 9 miliarde de euro, a explicat la RRA purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu:
Dan Suciu: În permanenţă aceste importuri pun o presiune constantă pe curs, pentru că importurile se fac în valută, valuta trebuie achiziţionată, deci există în permanenţă o presiune constantă pe curs, o presiune, care, în ultima parte a anului trecut şi în prima parte a acestui an, s-a întărit considerabil. Dacă la această situaţie se adaugă un deficit bugetar, care nu ştim cum este, şi o ordonanţă de urgenţă care dă peste cap întreaga politică fiscală prin presiunile pe care le face asupra unor entităţi importante în economie, introducem multe elemente de incertitudine, care accentuează acest dezechilibru de care vorbeam.
Realizator: Un sondaj dat publicităţii ieri şi realizat în rândul analiştilor financiari certificaţi a indicat că peste 87% dintre ei anticipează faptul că leul va continua să piardă teren şi că niciunul nu se aşteaptă la apreciere./schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 ianuarie)