2019. január 24

Klaus Iohannis: Nehéz időkben az igazi államférfiaknak az állampolgárok érdekében kell cselekedniük

A Román Fejedelemségek Egyesülésének Napja alkalmából a bukaresti pátriárkai palotánál tartott tudományos rendezvényen Klaus Iohannis államelnök kijelentette: Nehéz időkben az igazi államférfiaknak az állampolgárok érdekében kell cselekedniük. Mint hozzáfűzte:A Román Fejedelemségek Egyesülésének Napja  megmutatta a modern korszak és a nemzeti egység fele vezető utat. Tanulnunk kell a múltból a jelen nemzedékek érdekében. 1859-ben a román fejedelemségek európai értékeket vallottak és felvállalták a román állam széleskörű modernizálását és konszolidálását. 160 éve, hogy a románok az európai alapvető humanista érékeket vallják, a demokrácia, az emberi méltóság, a szabadság és egyenlőség épitésével. Daniel, a Román Ortodox Egyház pátriárkátusa beszédében kihangsúlyozta, hogy az ünnepi rendezvény hazafias, kulturális és szellemi eseménynek minősithető, de egyben az Alexandru Ioan Cuza uralkodó előtt tett tisztelet és hódolat kinyilvánitása is.A Román Fejedelemségek Egyesülése a modern román állam 1862-ben történt megalakitásának, a román nemzeti függetlenség 1877. május 9-én való elnyerésének, de főleg a gyulafehérvári Nagy Egyesülésnek az alapkövét jelentette.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.24)

Viorica Dăncilă: a migráció kezelése Európa legfontosabb feladata

Tekintettel arra, hogz az európaiak legfőbb aggodalmát a migráció okozza, Európa egyik legfontosabb feladatának kell lennie, hogy hatékonyan kezelje a probléma gyökerét és a migránsok beáramlását az Európai Unióba, hangsúlyozta Viorica Dăncilă román kormányfő Brüsszelben, az uniós intézményrendszerhez tartozó Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) ülésén csütörtökön. A miniszterelnök az EU soros román elnökségének prioritásairól folytatott vitán kijelentette, meg kell erősíteni Európát a migrációs beáramlás okozta kihívások kezelése érdekében, amelyhez az uniós határok védelmének fokozására van szükség.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.24)

Az Adó- és Pénzügyi Hivatal megkezdte a legnagyobb romániai társaságok ellenörzését

Az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) megkezdte a legnagyobb romániai társaságok ellenörzését, függetlenül, hogy milyen tevékenységi területen működnek.Az ANAF közölte, hogy az Iceberg-nek nevezett ellenörzés kiterjed az egész évre és célja, egyebek mellett, a jövedelem externalizálásának és az adócsalás leküzdése, valamint a nagy vállalatok és a csoportjukhoz tartozó társaságokkal fenntartott gazdasági kapcsolatok felülvizsgálása.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.24)

Kötelezettségszegési eljárás indult Ausztria ellen az új családtámogatási törvény miatt

Kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen csütörtökön az Európai Bizottság azon törvény miatt, amelynek értelmében másképpen számítják az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek. A brüsszeli testület közölte, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Ausztriának, s ezzel megindult az eljárás az uniós előírásokat sértő jogszabály ügyében.A közösségi jog tiltja, hogy az EU valamely országa csökkentse a joghatósága alatt biztosított személyeknek járó pénzbeli ellátásokat, csak azért, mert ők vagy a családtagjaik másik tagállamban laknak. Az osztrák hatóságoknak két hónapjuk lesz válaszolni az ismertetett kifogásokra. Amennyiben nem érkezik megfelelő válasz, akkor az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Bécsnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.24)

Rozália Gănciulescu