2019. január 28

Bukarestben három fontos eseményre kerül sor az EU román soros elnöksége keretében
A hét folyamán, Bukarestben három fontos eseményt szerveznek az EU román elnökségének keretében. Konkrétan, január 28-án megtartják az Európai Adatvédelmi Napot,  ezt követi majd az uniós tagállamok védelmi minisztereinek kötetelen találkozója. A hét a EU-tagállamok külügyminisztereinek ugyancsak kötetlen találkózójával zárul. Megjegyzendő, hogy az Európa Tanácsnak az egyének személyes adatainak gépi feldolgozása során történő védelméről szóló egyezménye, vagyis a 108. számú egyezmény tekinthető a magánélet és a személyes adatok védelme alapkövének. Az egyezményt 1981. január 28-án írták alá Strasbourgban és ennek értelmében az ET-tagállamok január 28-án ünneplik az Európai Adatvédelmi Napot. A bukaresti összejövetelt a Személyes Adatokat Védelmező Nemzeti Hatóság szervezi. A tagállamok védelmi miniszterei összejövetelükön elemzik Nagy-Britannia EU-ból való kilépése nyomán keletkező új politikai helyzetet az EU szintjén, a májusi EP-választások kimentelét és az ezt követően megalakuló új Európai Bizottság lehetséges összetételét. A találkozót a román védelmi minisztérium szervezi. A  tagállamok külügyminiszteri találkozóját Teodor Melescanu tárcavezető látja vendégül és Feredica Mogherini, az EU magas rangú kül- és biztonságpolitikai képviselője elnökli.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)
Nem hatálytalanitják és nem is módositják a kapzsisági adót
A miniszterelnök tanácsosa, Darius Valcov bejelentette, hogy a 2018/114. számú sürgösségi kormányrendelet értelmében bevezett kapzsisági adót nem hatálytalanitják és nem is módositják ennek parlamenti elfogadásakor. Mint hozzáfűzte, az idei költségvetés-tervezet kidolgozását befejezték és kedden a kormány ismerteti, igy február 5-én vagy 6-án megkezdődhet e tervezet parlamenti vitája. Ugyanakkor megjegyezte, hogy hétfőn valószinüleg sor kerül a költségvetés-tervezet utolsó vitájára a kormánykoalició keretében, az RMDSZ részvételével.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)
Február 5-én kezdődik a parlamenti vita az idei költségvetés-tervezetről
Iulian Bulai alsóházi titkár, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője a Facebookon közölte, hogy telefonon beszélt Florin Iordache ügyvivő képviselőházi elnökkel a 2019-es államháztartási törvényről.  Bulai azt írta vasárnap, hogy képviselőházi titkári minőségében beszélt telefonon Florin Iordachéval, és legkésőbb január 31-én, csütörtökön a kormány jóvá fogja hagyni a 2019-es állami költségvetés tervezetét. Hétfőn, február 4-én kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, és kedden, február 5-én megkezdik a parlamenti vitát az idei költségvetés-tervezetről – tájékoztat a képviselő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)
Ludovic Orban szerint képzeletbeli a gazdasági növekedés
Ludovic Orban liberális vezető szerint Liviu Dragnea szociál-demokarta lider képzeletbeli gazdasági növekedésről beszél. „Ha egyik éven 6,9%-os gazdasági nökedést könyvelünk el, mig a másik évben mindössze 4,2%-os növekedést, akkor, hogyan számolhatunk 25%-os növekedéssel. Ez a növekedés nem  a vállalatok versenyképességének vagy  a beruházások növekedésének köszönhető”, hangsúlyozta Ludovic Orban, megjegyezve, hogy a vállaltok és az állampolgárok szempontjából bizonyalanságot szül az, hogy még mindig nem fogadták el az idei költségvetést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)