Combaterea dezinformării în mediul online este o prioritate pentru România, mai ales din perspectiva alegerilor europarlamentare din luna mai. Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, speră în obţinerea unui acord intre instituţii cât mai repede, astfel încât pachetul legislativ privind alegerile să intre în vigoare în aprilie. Recent, au fost luate măsuri pentru sancţionarea financiară a partidelor şi a fundaţiilor care utilizează în mod abuziv datele personale în alegeri. Are detalii corespondenta nostră Amalia Bojescu.
Reporter: În faţa eurodeputaţilor din Comisia pentru afaceri constituţionale, ministrul George Ciamba spunea ca instituţiile europene trebuie să depună eforturi pentru ca în luna mai cetaţenii europeni să poată vota liber, fără imixtiuni de orice natură în procesul electoral, de aceea combaterea dezinformării este pe agenda de priorităţi a României, iar securitatea cibernetică face parte din planul strategic ce va fi prezentat în luna februarie.
George Ciamba: Am discutat despre cum comunicăm mai bine despre Europa tocmai ca să nu lăsăm un loc liber care să fie acoperit de campanii de dezinformare. Să nu uităm că o mare parte din dezinfomare priveşte exact instituţiile europene. Am fost de acord că prioritatea României este şi prioritatea Parlamentului Europen şi că nivelul nostru de ambiţie de a avea concluzii în Consiliu în luna februarie pentru discuţia pe dezinformare este un nivel normal şi necesar, pentru că se apropie alegerile pentru Parlamentul European.
Reporter: Din perspectiva alegerilor europarlamentare din luna mai au fost adoptate noi reguli care permit sancţioarea financiară a partidelor politice şi a fundaţiilor care folosesc în mod abuziv datele personale. Aceste sancţiuni ar urma să se ridice la 5% din bugetul anual al partidului european sau al fundaţiei europene în cauză. În plus, partidul european sau fundaţia europeană supusă unei sancţiuni nu ar mai putea beneficia de finanţare de la bugetul Uniunii Europene în anul următor./mnecula/schelaru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 ianuarie)