Mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti

Mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, a fost de consecvenţă. Priorităţile strategice, de politică externă rămân neschimbate în 2019. Şeful statului a vorbit despre Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, despre susţinerea Alianţei Nord-Atlantice şi susţinerea coerenţei pe flancul estic, despre contextul dinamic al preşedinţiei României la Consiliul UE, despre rezultatele care se aşteaptă de la Summitul de la Sibiu.
Reporter: Oana Bâlă – Priorităţile politicii externe române sunt neschimbate – a afirmat preşedintele Klaus Iohannis şi a precizat că dincolo de creşterea rolului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO,va fi păstrat obiectivul central al consolidării şi extinderii Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.
Klaus Iohannis:Profit de acest prilej pentru a saluta recunoaşterea efortului României de participare la sistemul NATO antirachetă, prin Baza Deveselu, în Missile Defense Review al Statelor Unite, recent prezentată de către preşedintele Trump. În ceea ce priveşte NATO, acest an va marca un moment important: aniversarea a 70 de ani de la crearea celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie, dar şi a 15 ani de la aderarea României la NATO. România va continua să susţină consolidarea Alianţei şi întărirea coerenţei sale, inclusiv a coerenţei Flancului estic. Vom continua să alocăm 2% pentru cheltuielile de apărare, aşa cum ne-am asumat la nivel aliat.
Reporter: Şeful statului a amintit că anul 2019 este marcat este marcat de mandatul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, care are loc într-un context dinamic, cu provocări precum Brexit, migraţia, negocierea Cadrului financiar multianual şi alegerile pentru Parlamentul European. Summitul de la Sibiu, din 9 mai, va fi un moment cheie, spunea preşedintele Klaus Iohannis şi preciza că va fi formulată o viziune clară asupra liniilor de acţiune prioritare ale Uniunii Europene. Se urmăreşte şi adoptarea unei declaraţii politice pentru construirea unei Uniuni mai puternice. Pe de altă parte, şeful statului a reafirmat că pentru performanţa politicii externe, România trebuie să rămână cu o democraţie liberală şi un stat de drept deplin consolidate, cu o justiţie independentă şi eficientă.
Klaus Iohannis: Vă asigur că voi face tot ce ţine de mine ca , ca preşedinte, pentru ca aceste valori să nu fie afectate. În egală măsură, vă asigur că indiferent de scena foarte dinamică a politicii interne româneşti, pe care o cunoaşteţi foarte bine, în ceea ce priveşte afacerile europene, toţi factorii de decizie ai României vor acţiona unitar şi cât mai eficient, astfel încât preşedinţia Consiliului Uniunii să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
Reporter: Aderarea la spaţiul Schengen rămâne o prioritate – a mai spus preşedintele Klaus Iohannis şi a reiterat, în acelaşi timp, sprijinul ţării noastre pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, amintind de candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU./lalexandrescu/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 ianuarie