Preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat angajamentul României de a rămâne un aliat puternic şi de încredere al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a reconfirmat în cadrul convorbirilor avute azi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, angajamentul clar al României de a rămâne un aliat puternic şi de încredere al Alianţei Nord-Atlantice. Şeful statului l-a primit în această dimineaţă, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO. Cei doi au susţinut o conferinţă de presă comună.

Reporter: Oana Bâlă – România este hotărâtă să fie un furnizor de securitate valoros în regiune, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, şi l-a asigurat se secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va contribui la întărirea parteneriatului dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Uniune. Şeful statului a subliniat că România va continua să îşi îndeplinească toate responsabilităţile asumate faţă de NATO, dintre care cea mai importantă este alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru modernizarea armatei. Apărarea pe flancul estic şi în regiune Mării Negre rămâne o prioritate, a mai spus preşedintele României şi a adăugat, totodată, că în relaţia NATO – Uniunea Europeană, este nevoie de o cooperare strânsă şi de o implicare în proiecte care se completează reciproc şi nu concurează.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a amintit de prezenţa militarilor români în Afganistan care acţionează pentru stabilitatea acestei ţări şi a salutat creşterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărare şi pentru dotarea armatei făcute de către ţara noastră. El a menţionat că aceste contribuţii fac Alianţa mai puternică şi România mai sigură./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 ianuarie