Slujba religioasă se opreşte după 96 de zile, o dată cu amnistierea unei familii de azilanţi

Slujba religioasă care a fost ţinută neîncetat timp de 96 de zile s-a oprit după ce guvernul olandez a acceptat să reanalizeze cazul unei familii pe care pastorii bisericii au ferit-o de deportare, în cadrul unei amnistii extinse. Sasun Tamrazyan, soţia sa Anousche şi cei trei copii ai lor, Hayarpi de 21 de ani, Warduhi de 19 şi Seyran de 15 au fost adăpostiţi în biserica Bethel din Haga din luna octombrie. Acţiunea s-a bazat pe o lege medievală care stipulează că autorităţile imigraţiei nu pot intra într-un lăcaş bisericesc în timpul oficerii unei slujbe religioase.
Familia de imigranţi care se afla în Olanda de nouă ani a pretins că vieţile lor ar fi în pericol dacă s-ar întoarce în Armenia, unde Sasun fusese activist politic.
Dar săptămâna aceasta, guvernul de coaliţie olandez a anunţat sub presiunea militanţilor că va examina cazurile a 700 de copii şi ale familiilor lor care sunt ameninţaţi cu deportarea. Este probabil să fie acordat dreptul la rezidenţă în 630 de cazuri, spun oficialităţile guvernamentale. Iar pastorul Derk Stegeman de la biserica Bethel a spus că familia Tamrazyan a primit garanţii că se va afla printre cele cărora li se va permite să rămână în ţară./abuzoian

(www.theguardian.com – 31 ianuarie)