2019. február 1

A nagyvárosok polgármesteri elégedetlenek a pénzügyminisztérium javaslatával

A romániai municipiumok polgármesterei elégedetlenek a pénzügyminisztérium ama javaslatával, hogy egyes, decentralizált kiadást vegyenek át teljes egészében. A polgármesterek az kérik a kormánytól, hogy az állami költségvetésből támogassa teljes mértékben a gyermekvédelmi rendszert és a fogyatékossággal élő személyeket, amint ezt a kormányzati programban is vállalta. Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz intézett levelükben a polgármesterek azt szorgalmazták, hogy kérjék ki véleményüket a költségvetés törvényének véglegesitése előtt. Szerintük a decentralizált kiadások átvétele jelentősen csökkenti a helyi önkormányzatok költségvetéseit. Mint ismeretes, a nagyvárosok polgármesterei a múlt napokban találkoztak Viorica Dăncilă kormányfővel, akivel megvitatták az idei költségvetést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

A pénzügyminisztérium honlapján közölte az idei költségvetés tervezetét

Az idei költségvetés-tervezet 1022 milliárd lejes GDP-re épül, ami 5,5 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest, az éves inflációs ráta 2,8 százalék, az államháztartás GDP-arányos hiánya 2,55 százalék. A kormány az idei évre 341 milliárd lejes költségvetési bevétellel (a GDP 33,4 százaléka) és 367,5 milliárd lejes (a GDP 35,9 százaléka) kiadással számol. Az egészségügy költségvetését 5 milliárd lejjel (12 százalékkal) növelték 2018-hoz képest. Az oktatás 9,8 milliárd lejjel kap többet, mint tavaly, ez 47 százalékos bővülést jelent, amely fedezi a bérnövekedéseket. A 2019-es GDP 2 százalékát, a NATO-partnereknek tett vállalásnak megfelelően védelmi kiadásokra fordítják. Ugyanakkor, az EU-s elnökséggel járó kiadások fedezésére 318,8 millió lejjel bővítették a közintézmények költségvetését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

A liberálisok szerint az idei költségvetés-tervezet valótlan előfeltételekre épül

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elamasztalja az idei költségvetés-tervezetet, amely szerinte olyan valótlan előfeltételekre épül, mint például a 2,8%-os inflációs ráta és az 5,5%-os gazdasági növekedés. Ludovic Orban pártelnök úgy értékelte, hogy a beruházásokra és oktatásra elkülönitett összegek irreálisak és a kormány nem tett eleget kötelességének a hadsereg felruházására hivatott program tekintetében sem. A PNL-elnök szerint a helyi önkormányzatok költségvetése számottevő összegekkel lesz kevesebb, és bejelentette, hogy a liberálisok módositójavaslatokat terjesztenek elő az idei költsévetés-tervezet kapcsán. Az idei költségvetés-tervezetet birálta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is. Dan Barna USR-elnök szerint a 2019-re tervezett költségvetés Romániát válságba sodorja, mivel a kormány által elfogadott adóintézkedések miatt nem valóstható meg az 5,5%-os gazdasági növekedés és a háztartás jövedelemelvárásai is irreálisak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

Ma van a hangosan olvasás világnapja

Február elsején, Gyulafehérváron is megünneplik a hangosan olvasás világnapját. A város Könyvklubja meghivta a gyermekeket, de a szülőket és a nagyszülőket is hangos szövegolvasásra. A gyemekek kérdéseket tehetnek fel, amelyekre válaszokat is kapnak. „Minden gyermek megérdemli, hogy naponta legalább húsz percet felolvassanak neki, kezdve élete első perceitől egészen addig, amig saját maga képes olvani”, ez a könyvklub üzenete. A hangosan olvasás világnapjára a könyvklub egy másik tevékenységet is szervezett a gyermekek és velük együtt a szülők, nagszülők és batárok számára, a „Mondjuk, hogy tudjuk meg’” jelszó alatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

Andrei Demeny, RADOR