Stoltenberg a confirmat: Macedonia semnează protocolul miercuri

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat pe Twitter că la data de 6 februarie NATO va semna cu Macedonia protocolul privind aderarea acestei țări la Alianţa Nord-Atlantică. Acesta a adăugat că la 6 februarie „se va scrie istorie”. „Aliații NATO semnează protocolul de aderare a viitoarei Republici Macedonia de Nord, împreună cu ministrul macedonean de externe, Nikola Dimitrov”, a spus Stoltenberg și a publicat o fotografie a steagurilor macedonean și al NATO.
Anterior, postul „Telma TV” a anunțat că în timpul acestei ceremonii ministrul macedonean al afacerilor externe va semna Protocolul de aderare în prezența ambasadorilor statelor membre NATO. Textul a fost adoptat în așa-numita „procedură liniștită”, în ziua de luni.
După semnarea protocolului acest document trebuie ratificat în parlamentele naționale ale tuturor celor 29 de state membre ale NATO.
La 8 februarie Grecia va fi prima țară care va ratifica Protocolul privind aderarea Macedoniei.
Dacă totul merge conform planului, ministrul macedonean al apărării, Radmila Sekjerinska, va participa pentru prima dată la reuniunea ministerială a țărilor membre ale Alianței la 13 februarie, dar fără să aibă drept de vot până când Macedonia devine membru cu drepturi depline. /ciliu/schelaru

(www.b92.rs – 2 februarie)