Belgradul a fost joi dimineaţa cea mai poluată capitală a lumii

Joi dimineață, cu puţin înainte de ora 9:00, Belgradul a fost cel mai poluat oraș dintre cele 85 de capitale ale lumii. Cea mai mare poluare a fost măsurată în cartierul Novi Beograd, o valoare ceva mai mică în Orașul Vechi și în zona de lângă Mostar. Așa cum arată măsurătorile făcute de „Visual Air”, în capitala Serbiei indexul calităţii aerului (AQI), care arată cât de mult este poluat aerul în prezent, a fost 399, valoare care l-a clasat pe primul loc printre capitalele lumii în ceea ce priveşte poluarea aerului. Deoarece măsurătorile, ale cărei rezultate pot fi văzute pe site-ul Air Visual, se fac în fiecare oră timp de 10 ore, în tot acest interval Belgradul s-a numărat întotdeuna printre primii zece în această dimineață. Printre cele mai poluate orașe din top zece au fost, de asemenea, Cracovia, Delhi, Skopje, Dhaka, Pristina, Mumbai, Sarajevo, Wroclaw.
Potrivit relatărilor din mass-media, în ultimele zile în Serbia „este greu să respiri” şi în localităţile Uzice, Valjevo, Kragujevac și Kosjeric.
„Pentru această poluare sunt de vină în primul rând producerea de energie electrică în termocentrale, urmată de gazele de eșapament în trafic, arderea combustibilului în gospodării pentru încălzire, refrigerare și preparare a alimentelor. Poluanții aerului sunt, de asemenea, unele echipamente industriale, cum ar fi cele în care se produce fierul și oțelul, apoi industria minerale … „, a declarat pentru cotidianul „Politika” Filip Radovic, directorul Agenției pentru Protecția Mediului. /ciliu/sdm2  (sursa: www.b92.rs)

RADOR – 3  februarie