Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea afirmă că va fi înfiinţat un program naţional care să asigure vitamina D copiilor, dar şi persoanelor cu deficit de vitamina D. Programul va finanţa atât investigaţia, cât şi medicaţia necesară, în condiţiile în care, în prezent, această analiză se face numai în mediul privat. Potrivit Sorinei Pintea, programul vine în contextul în care unele date relevă că aproape 65% din locuitorii ţării au un nivel scăzut de vitamina D. Sorina Pintea a mai spus astăzi, într-o conferinţă de presă, că programul Ministerului Sănătăţii va finanţa aparatura necesară în spitalele publice pentru determinarea deficitului de vitamina D.
Sorina Pintea: Vom dota cu aparatură medicală, dar există posibilitatea ca până se va putea dota cu aparatură medical de acest tip fiecare spital public, să efectuăm aceste investigaţii în privat. Carenţele de vitamina D sunt cunoscute. La copii dau rahitism, la adulţi osteoporoză. Pot să dea şi anumite forme de cancer de prostată, colon, boli autoimune, sunt lucruri pe care le-au spus specialiştii. În acest moment specialiştii din comisiile Ministerului Sănătăţii creionează criteriile de eligibitate. S-a făcut o estimare a costurilor. Odată cu aprobarea bugetului putem spune că programul va începe să funcţioneze, dar atunci vom publica şi criteriile de eligibitate şi persoanele care vor putea fi cuprinse în acest program.
Realizator: În elaborarea acestui program, Ministerul Sănătăţii se consultă cu comisiile de specialitate formate din profesionişti în domeniu. Sorina Pintea a mai anunţat că va fi continuat şi programul dedicat diabetului juvenil, ne-a transmis reporterul nostru Daniela Mănuţă./mnecula/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 februarie)