2019. február 5

Az üzleti szféra a 114-es számú sürgösségi kormányrendelet felülvizsgálását kérte a kormánytól

Az üzleti szféra képviselői a 114-es számú sürgösségi kormányrendelet felülvizsgálását és azon előirások visszavonását kérték a kormánytól, amelyek negativan befolyásolják a román gazdaságot. Dragoş Roşca, a Romanian Business Leaders Egyesület elnöke úgy értékelte, hogy az utóbbi két évben a kormány társadalmi vita nélkül hozta meg döntéseit, mig az emlitett rendelet elsősorban a kis- és középvállalatokat érinti, amelyek korlátozott forrásokkal rendelkeznek és emiatt képtelenek lesznek kifizetni az adókat. Kedden Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök úgy nyilatkozott, hogy a koalició hajlandó párbeszédet folytatni e rendeletről és módositásokat eszközölni, ha a szükség megköveteli. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)

Az igazságügyi miniszter megküldte javaslatait Klaus Iohannis államfőnek a DIICOT három vezető tisztségére

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden Facebook-bejegyzésében közölte, hogy megküldte javaslatait Klaus Iohannis államfőnek a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) három vezető tisztségére. A miniszter javaslata szerint a terrorizmus leküzdéséért felelős orszályt Doru-Gabriel Stoica, a kábitószer kereskedelem leszoritásáért felelős osztályt Bogdan Felician Voicu, mig Alina Albu a szervezett bűnözés ellen küzdő osztályt vezetné. Megjegyzendő, hogy a Legfelsőbb Birói Tanács ügyészi osztálya január 28-án jóváhagyta a tárcavezető javaslatát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)

Kivizsgáló bizottságnak kellene ellenörizze az állami források kezelését, állitja a PMP

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) szerint kivizsgáló bizottságnak kellene ellenörizze az állami erőforrások kezelését és a többi ellenzéki párttól az eljárás támogatását kérte. A PMP elnöke kedden jelentésben elemezte a jelenlegi kormánykoalició hatalomba jutásakor vállalt kötelezettségek teljesitését. A párt jelentése, egyebek mellett, több mint öt ezer törvénymódositásra utal, amelyeket a kormány az utóbbi két évben hozott. Eugen Tomac úgy értékelte, hogy a kormánykoalició legfőbb gondja az igazságügyi helyzet és kevésbé foglalkoztatja az állampolgárok problémái.”Megengedhetetlen, hogy ne érdekeljen az egészségügyben kialakult helyzet, az infrastruktúra, a korai iskola-elhagyás olyan körülmények között, hogy az Európai Unió nagy összegeket bocsát az állam rendelkezésére”, hangsúlyozta a pártelnök, hozzáfűzve, hogy a jelentést március 8-ig a Legfelsőbb Birói Tanács ügyészi osztálya elé terjesztik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)

Megjelent a második afrikai sertéspestis-góc Kovászna megyében

Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) közlése szerint a kór Sepsikőröspatak egyik háztáji gazdaságában fertőzte meg az állatot. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében. A megyében a múlt hét végén ütötte fel a fejét a virús. Sepsiszentgyörgy nyomornegyede közelében két sertés tetemére találtak. A vizsgálatok szerint az állatok afrikai sertéspestisben pusztultak el. Utólag kiderült, hogy a disznók nem szerepeltek az állategészségügyi igazgatóság nyilvántartásában, többnyire a szeméttárolókból származó ételmaradékkal etették őket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.02)

Rozália Gănciulescu – RADOR