Polul Nord magnetic se deplasează „destul de rapid” spre Rusia

Polul Nord magnetic s-a deplasat atât de rapid în ultimele decenii, încât cercetătorii spun că estimările anterioare nu mai sunt suficient de corecte pentru a asigura precizia navigaţiei. Luni, specialiştii au dat publicităţii o actualizare a locului unde se află cu adevărat Nordul magnetic, cu aproape un an înainte de data programată pentru revizuire. Polul Nord magnetic se deplasează cu aproximativ 55 km pe an, părăsind zona canadiană din Arctica şi îndreptându-se spre Siberia. Deriva sa constantă reprezintă o problemă pentru busolele din telefoanele mobile şi pentru unele aparate electronice de consum. De asemenea, avioanele şi navele maritime folosesc Polul Nord ca reper. În schimb, GPS-ul nu este afectat din cauză că se bazează pe informaţiile transmise prin satelit. Armata americană utilizează şi ea Nordul magnetic pentru navigare şi paraşutări iar denumirile pistelor de pe aeroporturi exprimă relaţia lor cu acest punct de referinţă, schimbându-se o dată cu deplasarea polilor. De exemplu, în 2009, aeroportul din Fairbanks, Alaska, a redenumit pista 1L-19R, în 2L-20R.
În general, Administraţia oceanică şi atmosferică americană actualizează amplasarea Polului Nord magnetic o dată la cinci ani. Din 1831, când a fost identificat pentru prima dată în zona canadiană din Arctica, acest reper s-a mutat cu aproximativ 2.300 km spre Siberia, iar din 2000, viteza de deplasare s-a accelerat de la aproximativ 15 km/an, la 55 km. Cauza acestei schimbări ar fi turbulenţele nucleul lichid al Terrei. În centrul planetei noastre se află un ocean lichid de fier şi nichel, iar mişcările acestuia generează un câmp magnetic. Aici au loc schimbări similare cu cele meteorologice de la suprafaţa Pământului.
Polul Sud magnetic se deplasează cu o viteză mult mai mică decât Nordul. La modul general, câmpul magnetic terestru devine mai slab, ceea ce îi determină pe oamenii de ştiinţă să spună că în cele din urmă Sudul şi Nordul îşi vor schimba polaritatea. Acest fenomen s-a petrecut de multe ori în istoria Pământului, dar nu în ultimii 780.000 de ani. Atunci când se întâmplă, durează cel puţin 1.000 de ani.(www.theguardian.com – 5 februarie)/abuzoian