Opoziția sârbă a adoptat textul unui „Acord cu poporul”

Reprezentanții opoziției din Serbia, răspunzând la un apel al organizatorilor protestelor „1 din 5 milioane”, au adoptat un „Acord cu poporul”, în șapte puncte, respectiv un pachet de măsuri pentru asigurarea organizării de alegeri libere și corecte, care să restabilească principiile democratice și statul de drept, după victoria asupra regimului președintelui Aleksandar Vucic.
În unul dintre puncte, opoziția se angajează să lupte pentru libertatea presei și alegeri corecte, iar dacă nu se întrunesc condițiile pentru un proces electoral corect, atunci opoziția nu va participa la alegeri. Reprezentanții opoziției s-au angajat să candideze pe o listă comună, pe care pe lângă membrii de partid să fie incluși și reprezentanți ai sindicatelor, asociațiilor civice, studenților, profesorilor, precum și persoane publice. După alegeri va fi format un guvern tehnocrat care are la dispoziție un an pentru a implementa măsuri sistemice, după care vor fi convocate alegeri libere. De asemenea, opoziția se angajează să protejeze „cetățenii care sunt persecutați de putere pentru opinii diferite” – se spune în comunicat.
„Acordul cu poporul” are două părți. Prima se referă la condițiile comune impuse de opoziție pentru organizarea de alegeri libere și corecte, iar în a doua parte sunt definite obiectivele guvernului tehnocrat, respectiv asigurarea independenței sistemului de justiție și a Curții Constituționale, înființarea unei procuraturi speciale pentru acte de corupție, crimă organizată și trafic de influență.
„Acordul cu poporul” a fost semnat de fondatorii Alianței pentru Serbia, respectiv de Jovan Jovanovic de la Platforma Civică, Zoran Zivkovic de la Noul Partid, Sergej Trifunovic de la Mișcarea Cetățenilor Liberi, Boris Tadic de la Partidul Social-Democrat, Tatjana Macura de la Partidul Serbia Modernă și de deputații independenți Ana Stevanovic și Marinka Tepic./rmihaj/gpodea

(www.rts.rs – 7 februarie)