În cadrul preşedinţiei române a Consiliului UE, la Palatul Parlamentului din Bucureşti începe în scurt timp reuniunea informală a Consiliului JAI, a cărui agendă va fi dominată de problematica Spaţiului Schengen, migraţie şi cooperarea în domeniul schimburilor de date. Astăzi se vor reuni miniştrii de interne din UE, iar mâine cei de justiţie. Ministrul de interne, Carmen Dan, într-o declaraţie de presă dată cu puţin timp în urmă pe tema dezbaterilor referitoare la problema Schengen:
Carmen Dan: Am inclus pe agenda noastră această temă importantă nu doar pentru că este o temă de interes pentru România şi Bulgaria, ci şi pentru că ea se referă şi la alte aspecte importante, cum ar fi menţinerea controalelor la frontierele interne pentru perioade lungi de timp.
Realizator: Referitor la migraţie, ministrul Carmen Dan a declarat:
Carmen Dan: Cred că este absolut necesar să accelerăm procesul de finalizare a procedurilor privind aranjamentele temporare. Aranjamentele temporare reprezintă o soluţie de răspuns în astfel de situaţii punctuale de criză, soluţie care se bazează pe solidaritate şi voluntariat. România a exprimat în nenumărate rânduri convingerea că aceste două principii trebuie să caracterizeze răspunsul UE şi tocmai de aceea am înţeles să contribuim la efortul comun al altor state./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 februarie)