2019. február 8

Viorica Dăncilă miniszterelnök arra kérte Klauas Johannis államfőt, hogy hagyjon fel a politikai játszmákkal

Viorica Dăncilă miniszterelnök arra kérte Klaus Iohannis államfőt, hogy hagyjon fel a politikai játszmákkal és nevezze ki Olguţa Vasilescut a fejlesztési minisztérium élére, mivel az infrastruktúrális befektések koordinálására egy tapasztalt emberre van szükség.A miniszterelnök azt követően reagált, hogy az államfő csütörtökön levelet intézett hozzá, amelyben közölte: ismételten elutasitja Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a fejlesztési tárca vezetésére, mivel – véleménye szerint – nincs meg a megfelelő szakmai felkészültsége, egyszóval alkalmatlan e tisztség betöltésére. „Nagy türelemmel viszonyultam az államfő magatartásához, aki többször megpróbálta megakadályozni a kormány munkáját. Sajnálatos, hogy az ország elnöke megakarja akadályozni a beruházásokat és nem érdekli az sem, hogy veszélybe sodorja az állampolgárok számára létfontosságú projektek gyakorlatba ültetését. Szerintem ez az állapot tarthatatlan. Azt kérem az államfőtől, hogy hagyjon fel a politikai játszmákkal. Románia sokkal fontosabb egy választási kampánynál vagy egy politikai játszmánál”, hangsúlyozta Viorica Dăncilă. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Románia schengeni csatlakozása napirenden szerepelhet a LIBE júniusi ülésén

Románia schengeni csatlakozása napirenden szerepelhet az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) júniusi ülésén, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Carmen Dan belügyminiszter, aki az európai belügyminiszterek csütörtöki, bukaresti informális találkozóját elnökölte. A találkozón a részvevők elemezték a terrorizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos kezdeményezéseket és a migráció kezelésére vonatkozó intézkedéseket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Románia hivatalosan elismeri Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének

Románia hivatalosan elismeri Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint az erre vonatkozó döntést Klaus Iohannis államfő hozta meg a venezuelai helyzet figyelmes ellenörzése nyomán, tekintettel lévén arra, hogy az EU tagországainak nagyrésze és Románia több, fontos szövetségese elismerte az ellenzéki többségű parlament elnökének legitimitását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Rendőrök, börtönőrök és tartalékos katonák tűntettek a Parlament épülete előtt

Jobb munkakörülményekért és méltányos bérezésért tüntettek már második napja a Parlament épülete előtt a rendőrök, börtönőrök és tartalékos katonák. Mint Dumitru Coarnă, a Romániai Rendőrök Szakszervezetének elnöke elmondta, béremeléseket és a katonai nyugdíjasok diszkriminálásának megszüntetését követelik, megjegyezve, hogy pénteken tiltakozó-jegyzéket is benyújtottak a képviselőházhoz, a belügyminisztériumhoz és az igazságügyi minisztériumhoz. „Tűntetésünket nem véletlenül szerveztük meg február 7-re és 8-ra, hiszen ezekben a napokban az EU-tagországok igazságügyi- és belügyminiszterei üléseztek Bukarestben, akiknek üzenni akartunk, hogy figyeljenek fel ők is arra, hogy Bukarestben, egyes kormányzóink a kettős mércét alkalamzzák a kommunikáció terén”, hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Rozália Gănciulescu