Conducerea Parlamentului se reuneşte pentru a stabili calendarul dezbaterii proiectului de buget pe anul 2019

Conducerea Parlamentului se reuneşte astăzi pentru a stabili calendarul dezbaterii proiectului de buget pe anul 2019. Documentul a fost aprobat ieri de Guvern care şi-a stabilit ca priorităţi sănătatea, educaţia şi investiţiile. Deficitul bugetar nu va depăşi 2,55% din PIB, potrivit ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici.
Reporter: Petruţa Obrejan – Construit pe o creştere economică de 5,5%, pe un produs intern brut de 1,02 miliarde lei, un câştig salarial brut de 5.163 de lei şi un deficit de 2,55%, proiectul de buget ar urma să intre, săptămâna viitoare, în dezbaterea Parlamentului şi, probabil, la finalul acesteia să fie aprobat în plen şi mai apoi trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis. Dacă veniturile bugetare sunt estimate la peste 342 miliarde lei, cheltuielile sunt mai mari cu 24 de miliarde. Însă, un rol important în tot acest proces îl va avea ANAF-ul, care trebuie să-şi îmbunăţească modul de colectare – a mai spus Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor.
Eugen Teodorovici: Nivelul pe care ANAF-ul trebuie să-l aducă în acest an este de 30%. Pentru că trebuie să luăm acele măsuri despre care vorbim an de an, fie că vorbim de o colectare mai bună a TVA-ului, fie că vorbim de o scădere a evaziunii fiscale, fie că vorbim de banii care se pierd prin faptul că în zona de vamă, să spunem, lucrurile nu stau aşa cum ne-am dori cu toţii și se pierd foarte multe sume importante la buget.
Reporter: Legat de nemulţumirile primarilor cu privire la bugetul pe 2019, ministrul finanţelor a explicat că nu o să fie nicio primărie de comună cu buget sub 2 milioane de lei.
Eugen Teodorovici: Avem patru structuri asociative în România, structura care reprezintă judeţele, municipiile, oraşele şi comunele. Şi am spus şi la întâlnirea cu dânşii faptul că eu aş fi fost bucuros dacă primeam din partea dânşilor o propunere sau două variante măcar asupra cărora cele patru structuri să fie de acord. Pentru că nu poţi să discuţi despre municipii, lăsând la o parte comunele ţării sau despre judeţe, lăsând la o parte municipiile sau doar despre Bucureşti, lăsând la o parte restul ţării. Guvernul trebuie să asigure o finanţare echilibrată între structurile ţării./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 februarie